Σε λιγότερο από μία εβδομάδα θα ανοίξει τις πύλες του το Resistance Festival 2018 με κεντρικό σύνθημα «Θυμήσου, κοίτα τα αστέρια και όχι τα πόδια σου». Ένα σύνθημα-φόρος τιμής στο διάσημο φυσικό Στίβεν Χόκινγκ έφυγε φέτος από κοντά μας, καθώς πρόκειται για μια φράση του. Ένας μικρός φόρος τιμής του φεστιβάλ σε έναν άνθρωπο που έδειξε ότι η δύναμη της σκέψης μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, το πως τον αντιλαμβανόμαστε αλλά και πως το μυαλό μπορεί να νικήσει το σώμα, πως η θέληση μπορεί να ξεπεράσει πολύ μεγάλες δυσκολίες…

Φέτος το Resistance Festival αλλάζει. Ο χαρακτήρας των συζητήσεων και των εκδηλώσεων θα πάρουν περισσότερο χαρακτήρα εργαστηρίων και διαλόγου και θα υπάρχει διαφοροποίηση της θεματολογίας με βάση τα ενδιαφέροντα και τους συμμετέχοντες. Αυτό θα παράξει μια σειρά από πράγματα που θα αξιοποιηθούν και μετά το φεστιβάλ. Μια δεύτερη αλλαγή θα είναι ότι ένα μέρος του συναυλιακού προγράμματος θα γίνει στο Piraeus 117 Academy. Το υπόλοιπο φεστιβάλ θα γίνει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών δηλαδή τα εργαστήρια, οι συζητήσεις, οι προβολές, τα λαϊκά γλέντια κ.ο.κ. Όπως καταλαβαίνουμε το Resistance Festival ως θεσμός συνάντησης, συνεύρεσης και διασκέδασης, ως χώρος γνωριμίας με κινήματα και αντιστάσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο συνεχίζει την ύπαρξή του με λίγο διαφορετικό τρόπο αλλά υπηρετώντας τις ίδιες ανάγκες.

INFO

Resistance Festival 2018, 28-29 Σεπτεμβρίου
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256)
Piraeus 117 Academy (Πειραιώς 117)
Γενική είσοδος: 6€ • διήμερο: 10€ • άνεργοι: 3€
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3845870, 6974247492
e-mail: [email protected]

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ευτύχης Μπιτσάκης: Η σκέψη, η δράση»

Την Παρασκευή 28/9, 19:30, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Το Resistance Festival έχει την τιμή να διοργανώσει προβολή του ντοκιμαντέρ «Ευτύχης Μπιτσάκης: Η σκέψη, η δράση» (2018), σε σκηνοθεσία Προκόπη Δάφνου. Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην ζωή του επιστήμονα, φιλόσοφου, διανοούμενου, μαρξιστή και αγωνιστή της Αριστεράς. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ αλλά και τον Ευτύχη Μπιτσάκη.

 

«Άνθρωποι και πολιτισμός στα Βαλκάνια», συζήτηση με τον Βάλτερ Πούχνερ

Την Παρασκευή 28/9, στις 19:30, στην Σχολή Καλών Τεχνών

«Άνθρωποι και πολιτισμός στα Βαλκάνια», αυτός είναι ο τίτλος της συζήτησης με τον Βάλτερ Πούχνερ που θα γίνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το θέμα της είναι η γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, στα οποία και πάλι ανεβαίνουν σε επικίνδυνο βαθμό οι εντάσεις, με τις δυτικές δυνάμεις να υποδαυλίζουν αλυτρωτισμούς και τυχοδιωκτισμούς. Θα προσεγγιστεί όμως με έναν τρόπο διαφορετικό από τους συνηθισμένους, αφού εισηγητής θα είναι ο καθηγητής Βάλτερ Πούχνερ, ένας από τους σπουδαιότερους θεατρολόγους και λαογράφους όλης της Ευρώπης, με «ειδίκευση» στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Η συμμετοχή του Βάλτερ Πούχνερ, που τιμά το Resistance Festival, θα μας δώσει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το πλούσιο έργο του, που αφορά σε μεγάλο βαθμό τις κοινές παραδόσεις των βαλκανικών λαών – κι έτσι θα αναλογιστούμε κατά πόσο αυτές μπορεί να αποτελέσουν το θεμέλιο μιας διαφορετικής, ισότιμης και αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

Για τον πολυγραφότατο ομιλητή (συγγραφέα περισσότερων από 80 βιβλία, εκατοντάδων σελίδων το καθένα), που έχει διδάξει μεταξύ άλλων στα πανεπιστήμια της Κρήτης, της Αθήνας και του Γκρατς και είναι μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, «η επιστροφή λοιπόν στην παράδοση δεν είναι μια απλοποιητική διαδικασία προβολής ενός ωραιοποιημένου παρελθόντος στην καθημερινότητά μας». Αντίθετα, ο Βάλτερ Πούχνερ πιστεύει ότι «η παράδοση δεν είναι τίποτα άλλο από μια διαδικασία συμβιβασμού και σύνθεσης παλαιών και νέων μορφών οργάνωσης κοινωνικού βίου» και η καταφυγή σ’ αυτήν μπορεί να αναζωπυρώσει τον κοινωνικό δυναμισμό, ο οποίος έχει πληγεί από τον «μονολιθισμό σκέψης και έκφρασης που επιβάλει ο οικονομισμός της παγκοσμιοποίησης». Πλούσια τροφή για σκέψη, πόσο μάλλον που οι κοινές παραδόσεις ορθώνουν εμπόδια στις έξωθεν επεμβάσεις που υπονομεύουν το μέλλον των λαών των Βαλκανίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση θα είναι πράγματι… συζήτηση, αφού ο Βάλτερ Πούχνερ επέμεινε σε μια σύντομη εισήγηση, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για ερωτήσεις και απαντήσεις: «Αυτό το κομμάτι είναι πάντα πιο ενδιαφέρον και πιο πλούσιο από μια μακροσκελή ομιλία», λέει, κι έχει δίκιο!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!