Προχθές ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους σε συνεργασία διότι «το μέλλον είναι πολύ ελπιδοφόρο για να παγιδευτούμε σε έναν πολιτικό ανταρτοπόλεμο»: ήταν η πράξη αναγνώρισης της νίκης των αντιπάλων του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έχουν ήδη εκλέξει 218 βουλευτές, έναντι 210 των Δημοκρατικών. Για τις 7 έδρες που απομένουν, 11 μέρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες συνεχίζεται η καταμέτρηση! Στις 4 εξ αυτών προηγούνται οι Ρεπουμπλικάνοι, και στις 3 οι Δημοκρατικοί. Υπάρχουν όμως και δεδομένα για το σύνολο της ομοσπονδιακής επικράτειας, όσον αφορά την ψηφοφορία για τη Βουλή των Αντιπροσώπων: με καταμετρημένο το 95%, οι Ρεπουμπλικάνοι πιστώνονται 53,3 εκατομμύρια ψήφων, έναντι 49,5 εκατομμυρίων ψήφων των Δημοκρατικών.

Δεδομένου ότι τελικά στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί πέτυχαν τουλάχιστον την ισοψηφία (απομένει η έδρα της Τζόρτζια, που θα κριθεί σε επαναληπτική αναμέτρηση στις 6 Δεκεμβρίου), τώρα τα βλέμματα όλων είναι συγκεντρωμένα στο αν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα καταφέρει να μην έχει κρίσιμες διαρροές. Μόνο έτσι οι Ρεπουμπλικανοί θα ελέγχουν (χάρη στην πλειοψηφία τους στη Βουλή) το Κογκρέσο. Και τότε η ζωή του Μπάιντεν και του επιτελείου του θα δυσκολέψει αρκετά.

Ήδη επιφανή στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προσκείμενα στον Τραμπ «υπόσχονται» κοινοβουλευτικές έρευνες των πεπραγμένων της διοίκησης Μπάιντεν, αλλά και του επιεικώς προβληματικού γιου του, του Χάντερ Μπάιντεν, που είναι αναμεμειγμένος σε ύποπτα αλισβερίσια – και μέχρι τώρα προστατευόταν από την απελθούσα Δημοκρατική πλειοψηφία του Κογκρέσου. Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να ερευνήσουν «εάν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Μπάιντεν θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και την ικανότητα του προέδρου να ηγηθεί με αμεροληψία». Ο Χάντερ Μπάιντεν κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι εκμεταλλεύθηκε το πολιτικό κύρος του πατέρα του για να αποσπάσει θέση στο Δ.Σ. μιας ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, καθώς και για να πουλήσει ένα αμερικανικής ιδιοκτησίας ορυχείο κοβαλτίου στο Κονγκό σε κινεζική εταιρία…

Οι Ρεπουμπλικάνοι (ή τουλάχιστον όσοι εξ αυτών είναι πιστοί στον Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα ότι θέτει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2024) φιλοδοξούν να συστήσουν εξεταστικές επιτροπές και για πεπραγμένα αυτής καθαυτής της διοίκησης Μπάιντεν: από την «κομματικοποίηση» του FBI και του Υπουργείου Δικαιοσύνης ως τη χαοτική και ταπεινωτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Έτσι γίνονται κατανοητές οι προσπάθειες των Δημοκρατικών να υπονομεύσουν την οριακή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στο νέο Κογκρέσο, διαφημίζοντας ως αντίπαλο δέος του Τραμπ τον… υπερσυντηρητικό κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις [βλ. και φύλλο 612]. Στη μάχη αποδόμησης του Τραμπ και φτιασιδώματος του ακροδεξιού ΝτεΣάντις έχει μπει και ο μιντιακός μεγιστάνας Μέρντοχ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με τις εκλογές πραγματοποιήθηκαν και 23 πολιτειακά δημοψηφίσματα με ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Ορισμένα υπογραμμίζουν τις διαφοροποιήσεις από πολιτεία σε πολιτεία (π.χ. η πρόταση νομιμοποίησης της χρήσης μαριχουάνας απορρίφθηκε σε 3 πολιτείες και εγκρίθηκε σε 2). Όσα όμως αφορούσαν την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση, τα μέτρα διευκόλυνσης της συμμετοχής στις εκλογές, την αύξηση του μεροκάματου και την κατοχύρωση του δικαιώματος σε υγειονομική περίθαλψη κερδήθηκαν, ανεξαρτήτως πολιτείας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!