Rio-de-Janeiro

 “Αντιδραστική επέλαση στη Λατινική Αμερική” – Δείτε εδώ το εισαγωγικό σημείωμα του Δρόμου της 3ης Σεπτεμβρίου.

 

Ο Κάρλος Λατούφ γεννήθηκε το 1968 στα προάστια του Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Σκιτσογράφος και ακτιβιστής, έχει γίνει παγκόσμια γνωστός για τα σκίτσα και την υποστήριξή του στα κινήματα που ξετυλίγονται σ’ όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Με ταλέντο και καυστικότητα σκιτσάρει για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, τη Βραζιλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και για πολλές άλλες χώρες και περιοχές, όπου διεξάγονται αγώνες. Με τον ίδιο τρόπο σχολιάζει και τα διεθνή γεγονότα, με ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από την επιθετικότητα του βορειοαμερικανικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού αλλά και την υποκρισία της διεθνούς κοινότητας.

Τα σκίτσα του δεν θα τα βρείτε τόσο στα επίσημα ΜΜΕ όσο σε χιλιάδες ιστοσελίδες και μπλογκ του διαδικτύου που αναφέρονται σε κινήματα και σε εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης. Και είναι τέτοια η επίδραση της δουλειάς του που έχει ενοχλήσει πολλούς, ιδιαίτερα σιωνιστικούς κύκλους αλλά και «επιφανείς» της διεθνούς κοινότητας και του βραζιλιάνικου πολιτικού κατεστημένου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μέχρι και ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κριτίκαρε την «προκλητικότητα του έργου του».

Όπως είναι γνωστό, ο Λατούφ έχει συνεργαστεί στενά με τον Δρόμο στο παρελθόν και πολύ συχνά στις σελίδες της εφημερίδας μας φιλοξενούνται σκίτσα του. Όταν του ζητήθηκε να μας δώσει συνέντευξη, του άρεσε πολύ η ιδέα. Παρά τον πιεσμένο χρόνο του, που σημαίνει πως δεν είχε τη δυνατότητα να απαντήσει εκτενώς, καλωσόρισε τις ερωτήσεις μας και κατάφερε να μας απαντήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό έγινε γιατί -όπως μας είπε και ο ίδιος- έχει μεγάλη συμπάθεια προς τη συντακτική επιτροπή του Δρόμου, καλή σχέση με την εφημερίδα και βρίσκει υπέροχο που δούλεψε μαζί μας στο παρελθόν. Ανέφερε τέλος πως χάρη στην εφημερίδα μας ταξίδεψε παλιότερα στην Ελλάδα, αισθάνεται νοσταλγία για τη χώρα μας και στην πρώτη ευκαιρία θα ήθελε να ξανάρθει.

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Βραζιλία ήταν ένα κεντρικό γεγονός για τον μιντιακό κόσμο και τον κόσμο των μεγάλων εταιρειών. Τι σήμαινε για τον λαό της Βραζιλίας η διεξαγωγή της Ολυμπιάδας εκεί;

Για τους καθημερινούς ανθρώπους, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν σήμαιναν πάρα πολλά. Τα εισιτήρια ήταν ακριβά και η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσει. Επίσης οικογένειες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ώστε να χτιστούν οι Ολυμπιακές υποδομές. Οπότε οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν στα σίγουρα μια γιορτή, όχι όμως για τον μέσο Βραζιλιάνο, αλλά για τις εταιρείες, τους χορηγούς, τα τηλεοπτικά κανάλια και τους πολιτικούς.

 

Ακούσαμε και είδαμε εικόνες από κινητοποιήσεις ενάντια στην Ολυμπιάδα και διαδώσαμε εκκλήσεις για να γίνει γνωστή η καταστολή που ακολούθησε τις διαδηλώσεις. Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα του μεγέθους των κινητοποιήσεων και της καταστολής;

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο Ρίο ντε Τζανέιρο και σε μερικά ακόμα μέρη έξω από την πόλη, αλλά όχι μεγάλες, δεδομένου ότι κινητοποιήθηκε τεράστιος αστυνομικός μηχανισμός και είχαμε μεγάλη καταστολή, ακόμα και ενάντια σε όσους κατά τη διάρκεια κινητοποίησης θέλησαν να σηκώσουν πλακάτ με το σύνθημα «Fora Temer». («Έξω Τεμέρ», διαμαρτυρία ενάντια στον προσωρινό πρόεδρο Μικέλ Τεμέρ)

 

Σε πολιτιστικό επίπεδο τι σήμαινε η Ολυμπιάδα κατά την γνώμη σας; Υπάρχει πραγματικός αθλητισμός ή όλα έχουν γίνει εμπόριο και χημεία;

Πιστεύω πραγματικά ότι υπάρχουν αληθινοί αθλητές, αλλά σήμερα όλα είναι πολύ επαγγελματικά, πολύ βελτιστοποιημένα, πολύ αγκαλιασμένα από πολυεθνικές εταιρείες και τέτοια πράγματα. Παρόλα αυτά ακόμα βλέπεις πράγματα, όπως την Νεοζηλανδή που βοήθησε την Αμερικανίδα δρομέα που έπεσε.

 

Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο σε σχέση με την μομφή ενάντια στην πρόεδρο της χώρας σας Ντίλμα Ρουσέφ και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών;

Η διαδικασία μομφής είναι η τραβεστί του νομικισμού. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια πολιτική μηχανορραφία. Η Ντίλμα δεν διέπραξε κανένα έγκλημα. Πίσω από την μομφή κρύβονται αυτοί που έχασαν τις προεδρικές εκλογές από εκείνην το 2014. Δεν αποδέχτηκαν την ήττα τους και δοκίμασαν τα πάντα για να την καθαιρέσουν από την κυβέρνηση. Η ειρωνεία είναι πως της έγινε μομφή με ισχυρισμούς για διαφθορά, από πολιτικούς που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά. Αυτή η μομφή είναι ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

 

Τα σκίτσα σας κατακλύζουν ολόκληρο τον κόσμο και αποτελείτε μια θαρραλέα φωνή ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση. Ετοιμάζετε κάτι ετούτη την περίοδο, κάτι πιο ειδικό; Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σχέδιά σας.

Δεν υπάρχουν μελλοντικά σχέδια. Το να σκιτσάρεις απλά τα γεγονότα είναι αρκετό. Από την στιγμή που τα πράγματα στη γεωπολιτική αρένα αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό με γρήγορους ρυθμούς, πάντα υπάρχει κάτι καινούριο (και κάτι τραγικό) για να σκιτσάρεις.

 

Να σας περιμένουμε το καλοκαίρι στο Resistance Festival 2017;

Θα ήταν καλό, χωρίς αμφιβολία, να βρεθώ ξανά στην Ελλάδα.

 

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα, μια ευχή στο ελληνικό λαό και στους ανθρώπους που παρακολουθούν το έργο σας, τους αναγνώστες του Δρόμου;

Στέλνω ένα μάτσο φιλιά και αγκαλιές στους φίλους μου στο Δρόμο. Και για τους Έλληνες: Σας παρακαλώ μην πέφτετε στις υποσχέσεις των δεξιών που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους σαν λύση για όλα τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Συνήθως κατά τη διάρκεια των κρίσεων, οι οπορτουνιστές είναι πάντα στη γωνία περιμένοντας μια ευκαιρία.

 

Info
Περισσότερα για τον Carlos Latuff μπορείτε να βρείτε παρακάτω:
https://twitter.com/latuffcartoons
www.facebook.com/realcarloslatuff
https://latuffcartoons.wordpress.com/

Εδώ διαβάστε την συνέντευξη στα αγγλικά.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!