«Σε στιγμές είναι απειλητικές για την κυριαρχία των λαών της δικής μας Αμερικής, μας καλεί η ανάγκη  να ανεμίσουμε τις σημαίες του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Του Kομαντάντε που αγωνίστηκε για έναν καλύτερο κόσμο, αναπτύσσοντας τη δική του σκέψη, μέσα από ένα δημιουργικό και αυτόχθονα μαρξισμό, συνδυάζοντας συνεκτικά και με συνέπεια τη σκέψη, το λόγο και την πράξη. Είναι γι’ αυτές του τις αρετές που αγαπήθηκε και είναι πάντα παρών σε όλους τους εξεγερτικούς αγώνες όχι μονάχα της ηπείρου μας, αλλά όλου του πλανήτη». Με αυτά τα λόγια η Επιτροπή για τα 50 Χρόνια του Τσε στη Βολιβία καλεί τους έντιμους ανθρώπους του πλανήτη να τον τιμήσουν, «συνεχίζοντας  να αγωνίζονται και να συζητούν, να σκέφτονται και να οργανώνονται».

Ο Βολιβιάνος πρόεδρος Έβο Μοράλες δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι τα τέσσερα παιδιά του Τσε, που ζουν στην Κούβα, θα πάρουν μέρος τον επόμενο μήνα σε «συγκέντρωση των λαών εναντίον του ιμπεριαλιστικού και καπιταλιστικού συστήματος», που θα πραγματοποιηθεί στο Λα Ιγκέρα της Βολιβίας – το χωριό στο οποίο δολοφονήθηκε ο μεγάλος Λατινοαμερικάνος επαναστάτης. Oι εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Βολιβία, και θα κορυφωθούν στο Λα Ιγκέρα, «είναι φόρος τιμής στον Ερνέστο Γκεβάρα, αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτούν την επανεκκίνηση του αγώνα των λαών μας ενάντια στην αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό», τόνισε ο Μοράλες.

Πράγματι, μισό αιώνα μετά το θάνατό του, οι βαθιές πεποιθήσεις, το πείσμα και η ανιδιοτέλεια του Τσε εξακολουθούν να τον κρατούν ζωντανό στη μνήμη των λαών της Λατινικής Αμερικής. Όσο για τον άνθρωπο που υλοποίησε την εντολή δολοφονίας του Τσε, τον 27χρονο τότε λοχία Μάριο Τεράν, ζει πάντα με τις τύψεις του στη Βολιβία. Εγκαταλειμμένος απ’ όλους και πάμφτωχος, το 2006 αναγκάστηκε να καταφύγει στους Κουβανούς εθελοντές γιατρούς που έφτασαν στη Βολιβία για να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους! Αυτοί τον γιάτρεψαν από τον καταρράκτη, επαναφέροντας την όρασή του. Ίσως αυτή η πράξη ανθρωπιάς να ήταν και η πιο γλυκιά «εκδίκηση» για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!