Αλλεπάλληλα τα χτυπήματα της μνημονιακής πολιτικής στον αθλητισμό και τη νεολαία

Σε μια εποχή που ο ελληνικός αθλητισμός βρίσκεται στη χειρότερη και πιο απαξιωμένη περίοδό του μεταπολεμικά, με τις ομοσπονδίες να έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και τα σωματεία να είναι έτοιμα για λουκέτο, η μνημονιακή πολιτική δίνει ένα ακόμα χτύπημα. Και, μάλιστα, απίστευτα μεγάλο.
Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής βρίσκεται στο στόχαστρο! Κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που εξέδωσε ανακοίνωση, ενώ φυσικά όλη η αθλητική κοινωνία είναι ανάστατη από μια τέτοια αρνητική εξέλιξη που αποτελεί πλήγμα για αυτή καθαυτή τη βάση του αθλητισμού. Κι όχι μόνο του αθλητισμού, αφού ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιδιά και ότι η Ελλάδα έχει διαπιστωμένο πρόβλημα παχυσαρκίας στις μικρές ηλικίες.
«Η μείωση των ωρών διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, στα όρια της πλήρους εξαφάνισης, είναι απότοκο της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών στο δημόσιο σχολείο», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:
«Έχει προηγηθεί από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ η πλήρης αποδιάρθρωση των αθλητικών θεσμών και δομών στην εκπαίδευση, όπως η συνολική απαξίωση των αναλυτικών προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής, η διάλυση των Τάξεων Αθλητικής Διευκόλυνσης, η κατάργηση των σχολικών αγώνων, η κατάργηση των Γραφείων Φυσικής Αγωγής, ο εξοστρακισμός από το Ενιαίο Λύκειο και τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, η πλήρης αποδέσμευση της Φυσικής Αγωγής από το σύστημα παιδαγωγικής αξιολόγησης των μαθητών. Εάν στα παραπάνω προστεθούν οι ελλείψεις αθλητικών υποδομών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και η υποχρηματοδότηση του αθλητισμού στα σχολεία, οδηγούμαστε στη χειρότερη κατάσταση της Φυσικής Αγωγής από τη σύσταση του ελληνικού κράτους και οπωσδήποτε τη χειρότερη ανάμεσα σε όλες τις χώρες, τουλάχιστον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Η πολιτική που υλοποιήθηκε από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και εντείνεται κατ’ επιταγήν της τρόικας στον τομέα της Φυσικής Αγωγής στην εκπαίδευση, οδηγεί σε δυσμενέστατες και μακροχρόνιες βιολογικές, φυσικές, ψυχικές και πνευματικές επιπτώσεις στους μαθητές. Αυτή είναι μια εγκληματική πολιτική εις βάρος της νέας γενιάς, της υγείας των πολιτών, της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα. Είναι μια πολιτική που αντιτίθεται στις επιταγές του Συντάγματος στο οποίο ρητά αναφέρεται: “Η Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους, έχει δε ως σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων”. Αντιτίθεται ακόμη στις επιταγές της UNESCO, στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις οδηγίες των διεθνών εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων».
Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράζονται μέσα από την ανακοίνωσή του;
«Με κυβέρνηση Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, τα άμεσα μέτρα αποκατάστασης και επανένταξης της Φυσικής Αγωγής στη ζωή του σχολείου είναι δεδομένα:
– Τρεις ώρες εβδομαδιαία σε όλες τις βαθμίδες της βασικής εκπαίδευσης.
– Ουσιαστική ένταξη στη προσχολική αγωγή.
– Αναδιοργάνωση της Φυσικής Αγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
– Εκσυγχρονισμός των αναλυτικών προγραμμάτων.
– Κάλυψη των οργανικών κενών γυμναστών.
– Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικός έλεγχο της υγείας των μαθητών.
– Θεσμοθέτηση εναλλακτικών μορφών άσκησης
– Σύνδεση με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τα προγράμματα υγείας.
– Σύνδεση του σχολείου με τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις».

Β.Γ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!