O κόσμος του αθλητισμού θα δώσει τις πολιτικές του απαντήσεις

Καταπέλτης κατά της κυβερνητικής πολιτικής ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών κι εβδομάδων, άλλωστε, στον χώρο του αθλητισμού, που βάλλεται επί καθημερινής βάσης, δεν ήταν δυνατόν να μείνουν άνευ ολοκληρωμένης τοποθέτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι πρόσφατες συνεντεύξεις του υφυπουργού αρμόδιου για τον αθλητισμό, Γ. Ανδριανού, είναι αποκαλυπτικές των καταστροφικών προθέσεων και της αφερεγγυότητας της σημερινής συγκυβέρνησης», αναφέρεται στο ξεκίνημα της ανακοίνωσης που συνεχίζει:
«Όταν ο υφυπουργός αθλητισμού της τρόικας δηλώνει με θράσος ότι “πρέπει πλέον να αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό με την οπτική του μάνατζερ”, γίνεται κατανοητό από όλους ότι η διάλυση του ελληνικού αθλητισμού δεν γίνεται κατά λάθος, ούτε είναι αποτέλεσμα των κακών οικονομικών περιστάσεων. Είναι αποτέλεσμα μιας επιλεγμένης πολιτικής για την πλήρη αποξένωση του αθλητισμού απ’ ό,τι μέχρι πρότινος θεωρείτο ως κράτος πρόνοιας και κοινωνικό δικαίωμα και οδηγός για την απόλυτη εμπορευματοποίηση».
Σε άλλο σημείο τονίζεται: «Αφού η συγκυβέρνηση ξεπούλησε τον ΟΠΑΠ κι ετοιμάζεται να απελευθερώσει πλήρως τον αθλητικό τζόγο, τώρα διά στόματος υφυπουργού παραδέχεται ότι δεν περιλαμβάνεται στη σύμβαση όρος για την εγγύηση των χρημάτων που χάνονται από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και ότι “ίσως βρεθεί συνισταμένη με τη νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ”. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα, με ποια θεσμική, πολιτική, ηθική και κοινωνική νομιμοποίηση οι διοικήσεις του ιδιωτικού πλέον ΟΠΑΠ και των όποιων άλλων εταιριών αθλητικού τζόγου, καθίστανται κυρίαρχοι και διαμορφωτές της αθλητικής και πολιτιστικής πολιτικής στη χώρα.
…Αφού έταξαν επιπλέον 11 εκατ. ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες των αθλητικών ομοσπονδιών, με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού σύμφωνα με τις τότε επίσημες δηλώσεις, ο νυν υφυπουργός ανακοινώνει ότι θα δοθούν μόνο τα 9 εκατομμύρια κι ενώ οδεύουμε πλέον στο κλείσιμο της χρονιάς. Αφού η κατάσταση με τις εκατοντάδες αθλητικές εγκαταστάσεις που στερούνται άδειας λειτουργίας έφτασε στο απροχώρητο, με τεράστιους κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα των αθλουμένων και των θεατών, άρον άρον σπεύδουν να νομιμοποιήσουν τις αυθαιρεσίες, αντί να φροντίσουν για την πιστοποίηση των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές».
Και ολοκληρώνει με την ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι το πλαίσιο νόμου για τον αθλητισμό, που είχε προαναγγελθεί με τυμπανοκρουσίες από την προηγούμενη αθλητική ηγεσία, δεν τους κάνει και “πάμε γι άλλα”. Και μέσα σε όλα αυτά αποφάσισαν να “καρατομήσουν” τους αθλητές που εργάζονται στο Δημόσιο, μάλλον προς παραδειγματισμό των υπολοίπων πολιτών. Είναι πλέον σαφές ότι, η μεν καταρρέουσα πολιτική ελίτ και τα οικονομικά συμφέροντα προσπαθούν να διασωθούν χρησιμοποιώντας τον αθλητισμό ως όχημα, αναδιανέμοντας τους ρόλους και τις σχέσεις διαπλοκής. Οι δε υφυπουργοί Aθλητισμού, που εναλλάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο θώκο, έχουν ως μοναδική έγνοια να μη τσαλακώσουν το προσωπικό τους προφίλ. Τώρα ανάμεσά τους βρέθηκε κι ο πρώτος υφυπουργός που δηλώνει “manager” και γκρεμίζει γύρω του τα πάντα. Ο κόσμος του αθλητισμού θα δώσει τις πολιτικές του απαντήσεις, θα αναλάβει την ανατροπή της συγκυβέρνησης του μνημονίου και θα στηρίξει το σχέδιο της Αριστεράς για την διάσωση και τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού αθλητισμού».

Β.Γ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!