Εισβολή αστυνομίας στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Αξιοθαύμαστη… ευαισθησία επέδειξε χθες ο κρατικός μηχανισμός, καθώς με μια «ανώνυμη καταγγελία για διακίνηση ναρκωτικών» κινητοποιήθηκε αμέσως κάνοντας έφοδο και προκαλώντας τεράστια αναστάτωση σε μια κοινωνική δομή αλληλεγγύης που προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια σε εκατοντάδες ανθρώπους. Γύρω στις 11 το πρωί της Πέμπτης, κλιμάκια της Ασφάλειας και του ΕΟΦ, παρουσία πταισματοδίκη, εισέβαλαν στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ). Άκαρπες τελείωσαν φυσικά οι «έρευνες» και η αναστάτωση, λίγο μετά το μεσημέρι.
Το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού είναι γνωστό για την έντονη δραστηριοποίησή του, προκειμένου να ανακουφιστούν πολίτες οι οποίοι χρειάζονται (αλλά δεν μπορούν να έχουν) τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και επειδή εκφράζει, διαδίδει και στηρίζει, με την ενεργό συμμετοχή και την αγωνιστικότητα των μελών του, το πνεύμα και τις δράσεις αλληλεγγύης στην Ελλάδα της κρίσης, της φτωχοποίησης και της σταδιακής κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους.
Να ήταν άραγε αυτή η «εύλογη απάντηση» του υπουργού Υγείας, στις αιτιάσεις του καρδιολόγου-εθελοντή Γιώργου Βήχα προς τον Άδωνι Γεωργιάδη λίγες ημέρες νωρίτερα στο enikos.gr, ότι «δεν καταλαβαίνει πως είναι υπεύθυνος για τις ζωές των πολιτών» και ότι «η μείωση των δαπανών σημαίνει κόστος σε ζωές»;
«Η επίθεση δεν θα περάσει. Όσο φοβούνται και επιτίθενται στις δομές αλληλεγγύης, τόσο αυτές θα δυναμώνουν» σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΜΚΙΕ, που ενημερώνει ότι «Με πρόσχημα της διακίνησης παράνομων ναρκωτικών ουσιών -μετά από ανώνυμη καταγγελία στο τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της ΓΑΔΑ- άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά, κλιμάκιο του ΕΟΦ με παρουσία δικαστικού λειτουργού έκαναν έλεγχο στο χώρο του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.
Την ώρα που η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται, η κυβέρνηση στοχοποιεί συλλογικές και αυτοοργανωμένες προσπάθειες πολιτών, ακριβώς γιατί αποτελούν ορατή, πια, απειλή για τις πολιτικές της».
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, όπως και όλα τα Κοινωνικά Ιατρεία που ανθίζουν σε όλη την Ελλάδα χαρακτηρίζονται παράνομα. Τα Κοινωνικά Ιατρεία όμως, ακριβώς γιατί αντιστέκονται με έμπρακτο τρόπο στους άθλιους μνημονιακούς νόμους, νομιμοποιούνται από την κοινωνία. Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, όπως και όλα τα Κοινωνικά Ιατρεία δημιουργούν μέσα από την τεράστια αυταπάρνηση αλλά και το πάθος των εθελοντών όλων των ειδικοτήτων, το απαιτούμενο δίχτυ κοινωνικής προστασίας που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Όταν η κυβέρνηση ζητά 25 ευρώ από κάθε ασθενή, τα κοινωνικά ιατρεία δέχονται δωρεάν περιστατικά. Όταν η κυβέρνηση κλείνει το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο, τα κοινωνικά ιατρεία ιδρύονται το ένα μετά το άλλο από εθελοντές.
Η στοχοποίηση του ΜΚΙΕ αποτελεί στοχοποίηση όλων των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης».

Ζαχαρίας Ρουστάνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!