Για απείθεια και παράβαση καθήκοντος διώκονται ποινικά και οι προϊστάμενοι διοικητικού των Δήμων!

 

Στην άσκηση ποινικής δίωξης για δύο αδικήματα πλημμεληματικού βαθμού, της απείθειας κατ’ εξακολούθηση και της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος των δημάρχων Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου και Ζωγράφου Τίνας Καφατσάκη, επειδή είχαν αρνηθεί να δώσουν τα στοιχεία των υπαλλήλων τους για την αξιολόγηση και να επιτρέψουν τον επανέλεγχο των συμβάσεων, με το βασικό επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα έθετε πολλούς εργαζομένους σε άμεσο κίνδυνο απόλυσης.

Την προσφυγή είχε καταθέσει τον περασμένο Οκτώβριο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης ,προσκομίζοντας τις εκθέσεις άρνησης έλεγχου που είχαν συντάξει οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης για τους δημάρχους Χαλανδρίου, Ζωγράφου, Ρέντη-Νίκαιας, Λάρισας και Πάτρας. Η δίωξη ασκήθηκε μετά το πέρας προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε η εισαγγελέας Εφετών, Καλλιόπη Νταγιάντα.

Στη μανία… συμμορφώσεως, ωστόσο, που καλλιέργησαν και ανέπτυξαν εναντίον της Tοπικής Aυτοδιοίκησης οι εθελόδουλοι μνημονιακοί «εκτελεστές», προστέθηκαν τώρα και οι διευθυντές των διοικητικών υπηρεσιών των δήμων, με τις κατηγορίες της απείθειας επίσης. Όπως δήλωσε στον Δρόμο της Αριστεράς η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, «είναι παράλογο να διώκονται οι διευθυντές των διοικητικών υπηρεσιών, επειδή υπάκουσαν και εφάρμοσαν τις εντολές των δημάρχων. Εάν δεν τις εφάρμοζαν, θα διώκονταν επίσης για παράβαση καθήκοντος. Ανάλογη φυσικά είναι και η υποχρέωση των ίδιων των δημάρχων απέναντι στις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, να υπερασπιστούν το δίκιο των εργαζομένων και τους όρους ύπαρξης των υπηρεσιών του δήμου».

«Στην ουσία επρόκειτο για σύγκρουση καθηκόντων», δήλωσε ο Σίμος Ρούσσος και επισημαίνει: «Ο επανέλεγχος των συμβάσεων, με κριτήρια διαφορετικά από αυτά που όριζε το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, γινόταν για να βρεθούν τα κεφάλια που ζητούσε η τρόικα για τις απολύσεις. Ως δήμαρχος δεν μπορούσα να συναινέσω στη διάλυση των υπηρεσιών του Δήμου. Το μισό περίπου προσωπικό είναι εργαζόμενοι με συμβάσεις που είχαν γίνει αορίστου χρόνου με το συγκεκριμένο Π.Δ. Μιλάμε για την καθαριότητα, τους παιδικούς σταθμούς, όλες τις νευραλγικές υπηρεσίες του δήμου».

Τη συστηματική προσπάθεια κυβερνητικής τρομοκράτησης των εργαζομένων και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να προχωρήσει η πολιτική των απολύσεων καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ. Ζητά να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις υπαλλήλων και δημάρχων. Σε ανακοίνωσή της, η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι όλο αυτό το διάστημα κορυφώνονται οι πιέσεις με διαδοχικές κλήσεις σε απολογία των δημάρχων καθώς και των προϊσταμένων των Διοικητικών Υπηρεσιών. «Η κλήση, ιδιαίτερα, των προϊσταμένων Διευθύνσεων Διοικητικού, οι οποίοι συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ (απεργία-αποχή από την εφαρμογή του Ν.4250/2014) δείχνει ότι κυβερνητική πρόθεση είναι η κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας ώστε να μην υπάρχει καμία αντίδραση στη λήψη των νέων μέτρων της συγκυβέρνησης και της τρόικα. Η προσπάθεια του υπουργού των “απολύσεων και της διοικητικής απορρύθμισης” να ποινικοποιήσει τους αγώνες των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων στέλνοντάς τους στον εισαγγελέα θα πέσει στο κενό».

 

Ζ.Ρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!