Συνέντευξη στον Τάσο Γκούβα

Με νέο δίσκο, έναν από τους καλύτερους στην πολύχρονη καριέρα τους, που έχει τίτλο «Το Χρυσό Κλειδί», ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά διοργανώνουν μια συναυλία-party-παρουσίαση δίσκου, την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου στο Piraeus 117 Academy.
Έχοντας στις αποσκευές τους το καινούριο τους άλμπουμ και με πλήρη σύνθεση έξι μουσικών επί σκηνής, τα Μωρά στη Φωτιά θα μας «ταξιδέψουν» σε νέες και παλιές ιστορίες του ελληνόφωνου ροκ με όλα τα γνωστά τραγούδια τους όπως «Κάτω στην Πόλη», «Αδρεναλίνη», «Ο Χαμαιλέων», «Βαβυλωνία», «Το παυσίπονο», «Μανιφέστο» κ.ά.
Με αφορμή την κυκλοφορία του καινούριου δίσκου και την προσεχή συναυλία τους μιλήσαμε με τον Στέλιο Σαλβαδόρ.

Το 1987 κυκλοφόρησε το ομώνυμο άλμπουμ «Μωρά στη Φωτιά». Ένας δίσκος ορόσημο για το ελληνικό ροκ. Πώς αισθάνεσαι τώρα όταν σκέφτεσαι εκείνη την περίοδο;

Είναι η ίδια η ζωή μας η εποχή αυτή, οι νεανικές μας προσπάθειες, μια εποχή που διακατεχόταν από πίστη και δυνατές φιλίες, πολύ rock ‘n’ roll, πολύωρες συζητήσεις επί παντός επιστητού. Μουσικά ήταν το όραμα και η θέλησή μου να δημιουργήσω κάτι underground αλλά όμορφο. Κάτι ροκ αλλά με «ελληνικό ήχο», τραγούδια που όταν θα τα άκουγα θα μου άρεσαν. Ήταν μια ζωή που ζούσαμε για τη μουσική και γυρίζαμε όλη την Ελλάδα με το δικό μας κόκκινο φορτηγάκι που απ’ έξω έγραφε Μωρά στη Φωτιά. Οι εφημερίδες έγραφαν «Παίδες εν Καμίνω», το φορτηγάκι που δεν πρέπει να σας φοβίζει, αφού δεν είναι βουντού αλλά ροκ συγκρότημα που περιοδεύει.

Καινούργιος δίσκος λοιπόν, «Το Χρυσό Κλειδί». Γιατί αυτός ο τίτλος;

Το άλμπουμ αποτελείται από 11 τραγούδια τα οποία είναι σε στίχο και μουσική δική μου, εκτός από τα τραγούδια «Η Ρουλέτα» και «Το Χρυσό Κλειδί» τα οποία είναι σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και μουσική δική μου. Το ένα απ’ αυτά έδωσε και τον τίτλο στο δίσκο. Ο τίτλος «Το Χρυσό Κλειδί», ταιριάζει επίσης πολύ με την ιδέα μου για το εξώφυλλο του δίσκου που υλοποίησε καταπληκτικά ο ζωγράφος και κομίστας Βασίλης Γκογκτζιλάς. Το κοριτσάκι που μ’ ένα χρυσό κλειδί στα χέρια, «ξεκλειδώνει» ένα μαγικό μουσικό κουτί με χιλιάδες νότες να ξεπηδούν στην ατμόσφαιρα.

Βλέπεις μια συνέχεια της νέας δισκογραφικής δουλειάς σου με την όλη πορεία σου;

Είναι μια πολύ προσεγμένη δουλειά και με αρκετά «καινούργια στοιχεία» στον ήχο μας, χωρίς να χάνει παλιότερα χαρακτηριστικά του συγκροτήματος. Είναι μια πιο ώριμη, φυσική εξέλιξη και συνδυάζει πολλά διαφορετικά μουσικά ιδιώματα. Είναι hard rock αλλά έχει brass section και μεμονωμένα πνευστά όργανα, είναι funk αλλά έχει στίχους με κοινωνικές αναφορές σε μια σύγχρονη εποχή που βρίσκεται σε κρίση, προσωπική και αξιακή. Είναι punk αλλά έχει στοιχεία spanish και flamenco στις μελωδίες, είναι shuffle blues αλλά πάνω σε ποίηση του Οδ. Ελύτη. Είναι μια επιστροφή στις ρίζες μου, αλλά με σύγχρονο τρόπο.

Σε στιχουργικό επίπεδο επίσης είναι πολύ προσεγμένη δουλειά. Αρκεί να σας πω ότι στο τραγούδι «Ο Παπαγάλος» άλλαξα τέσσερις φορές τους στίχους, έχω δηλαδή τέσσερις διαφορετικές εκδοχές του τραγουδιού με καλύτερη φυσικά αυτήν του «Παπαγάλου». Άλλα κομμάτια είναι βιωματικές ιστορίες, άλλα έχουν συμβολικό και μεταφορικό χαρακτήρα και άλλα καυτηριάζουν, ακόμη και με χιούμορ, καταστάσεις και πρόσωπα.

Φημίζεστε για τις ζωντανές εμφανίσεις σας. Τι να περιμένουμε στη συναυλία σας την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου στο Πειραιώς 117 Academy;

Κατ’ αρχάς έχουμε την παρουσίαση του καινούργιου δίσκου, από το εξαμελές μας συγκρότημα, που περιλαμβάνει πνευστά, συνθεσάιζερς, πιάνο, κρουστά, ντραμς, κιθάρες και φωνές, θα παιχτούν όλα τα καινούργια τραγούδια από τον δίσκο «Το Χρυσό Κλειδί», μέσα στο κανονικό συναυλιακό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει φυσικά όλον τον πρώτο δίσκο καθώς και τραγούδια απ’ όλους τους υπόλοιπους δίσκους, συν όποιο κομμάτι ζητηθεί από το κοινό, εκείνη τη βραδιά. Εκτός απ’ αυτό, για πρώτη φορά μαζί μας θα έχουμε στη σκηνή καλεσμένους τους hip hop καλλιτέχνες Tiny Jackal και Fer De Lance που θα ραπάρουν μαζί μας σε δικά μου τραγούδια αλλά θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά κι ένα κομμάτι από κοινού με τον Tiny Jackal. Ελληνικό ροκ με ελληνικό hip hop δηλαδή σ’ ένα δημιουργικό πάντρεμα, για πρώτη φορά μια ενδιαφέρουσα συνεύρεση επί σκηνής.

Τι σκέφτεστε για τη νέα χρονιά που έρχεται;

Μουσικά κατ’ αρχάς να γνωρίσουμε τον καινούργιο δίσκο σε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους, να κάνουμε πολλές συναυλίες και συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες και να συνεχίσω να δημιουργώ μουσική με κάθε τρόπο. Κάποιες καινούργιες ιδέες που έχω θα πάρουν το δρόμο τους, δείτε την ακουστική εκδοχή κάποιων τραγουδιών και τις παραστάσεις που θα δοθούν σε όλη την Ελλάδα για αυτές τις unplugged εκδοχές. Ένα καινούργιο πολύ ενδιαφέρον μου project. Σε προσωπικό επίπεδο εύχομαι το 2019, πέρα από τις εξωτερικές δυσκολίες, να μπορέσει ο καθένας μας να βρει την εσωτερική του ισορροπία. Σε κοινωνικό επίπεδο λιγότερη κοινωνική ανισότητα και μεγαλύτερη σύμπνοια, πέρα από τις οποιεσδήποτε διαφορές που μπορεί να υπάρχουν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!