Του Ηρόστρατου

 

Μια βόλτα στη Σύρο

Είχα την τύχη να βρεθώ πριν από λίγες μέρες στη Σύρο, όπου παρακολούθησα ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής. Διοργανωτής η Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων – μέλος του Δικτύου Νήσων Περίπλους που αποτελείται από 11 Αναπτυξιακές Εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στις νησιωτικές περιφέρειες της Ελλάδας.

Συνολικά τα εργαστήρια ήταν τρία και περιελάμβαναν παραμύθι, διήγημα, ποίηση, στο πλαίσιο του έργου Ο Πολιτισμός ως εργαλείο ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας.

Με αφορμή αυτή την πραγματικά δημιουργική δράση μαζεύτηκαν άνθρωποι από πολλά νησιά της χώρας. Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο… Παντού υπάρχουν πυρήνες ανθρώπων που δεν βολεύονται στα καθιερωμένα, που θέλουν και είναι έτοιμοι να προσφέρουν το κάτι παραπάνω.

Εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί που πνίγονται από τις συνθήκες της δουλειάς τους. Που λειτουργούν, στην ουσία, αβοήθητοι με το μεράκι και το ένστικτό τους. Νέοι άνθρωποι γεμάτοι ιδέες και δημιουργικότητα που συχνά είναι έτοιμοι να φύγουν για «έξω». Η μητριά πατρίδα τους διώχνει με κάθε τρόπο.

Η συνάντηση της Σύρου μας έδειξε πως υπάρχουν παράθυρα, χαραμάδες, απ’ όπου μπορεί σιγά-σιγά να μπει το φως. Οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν αυτές τα ηνία.

Στη Σύρο λειτουργούν πάνω από δέκα θεατρικές ομάδες. Άλλοι άνθρωποι προσφέρουν τις ιδέες τους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (για τη σημαντική αυτή βιβλιοθήκη θα βρεθούν ποτέ κονδύλια για ψηφιοποίηση του εκπληκτικού υλικού της;). Άλλοι δίνουν τις συλλογές και τα έργα τους για την αισθητική απόλαυση του κόσμου. Δεν είναι όλα θέμα χρημάτων βεβαίως, όμως, όλοι κάπως πρέπει να ζήσουμε.

Να ενωθούμε. Να ανοίξουμε δρόμους… Δεν ξέρετε πόσο μαγικό είναι να μιλάς με όλα τα νησιά της χώρας γύρω από ένα τραπέζι και να νιώθεις ότι σε φιλοξενούν με την καρδιά τους. Ένιωσα πλούσιος κι ας μην έχω να πληρώσω τον… ΕΝΦΙΑ!

 

Οι μύθοι ανταμώσανε με νότες και σκιές!

Αυτό το Σάββατο το βράδυ μια μαγική βραδιά περιμένει όσους ανηφορίσουν στο Χαλάνδρι. Αφήγηση, μουσική και Θέατρο Σκιών μας υπόσχονται μια ξεχωριστή γνωριμία με τα Κρητικά Παραμύθια.

Η Μαρία Κλίνη στην αφήγηση και στον σχεδιασμό, ο Νίκος Βενετάκης στο λαούτο και ο Τάσος Ανδριώτης στο Θέατρο Σκιών είναι οι συντελεστές της παράστασης που θα δούμε στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, στις 7μ.μ. και μας υπόσχεται ένα όμορφο ταξίδι στον μύθο.

Η Μαρία Κλίνη, Χανιώτισσα και πολυπράγμων συγγραφέας έχει δημιουργήσει στο Χαλάνδρι το Παραμυθοχωριό και μέχρι τώρα μας έχει χαρίσει πολλές-πολλές όμορφες εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Πληροφορίες: Κέντρο Νεότητας Δήμου Χαλανδρίου, Δαναΐδων & Αντιγόνης. Για περισσότερα στο τηλέφωνο 211-4006902.

 

Στο Καστελλόριζο

Μετά τη Σύρο και τη Κρήτη, ένα ακριτικό νησί έχει τη σειρά του στη σημερινή στήλη. Ο λόγος για το Καστελλόριζο που ατυχώς -ελέω Γιωργάκη- συνδέθηκε με μια μαύρη σελίδα της σύγχρονης Ιστορίας μας, με τη χώρα να πέφτει στα νύχια του ΔΝΤ.

Σε πείσμα όλων αυτών, άνθρωποι που αγαπούν την Ιστορία και τον τόπο μας καλούν την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, στις 7.30μ.μ. στο Πολεμικό Μουσείο, για την επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ Στην άκρη του Αιγαίου-Καστελλόριζο, που υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών σε συμπαραγωγή με τον ΟΤΕ ΤV και την ΕΡΤ.

Η σκηνοθεσία είναι της Ειρήνης Σαρίογλου και του Άγγελου Κοβότσου.

Αφήγηση: Νένα Μεντή & Γιώργος Κέντρος. Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης. Στίχοι: Ελένη Φωτάκη. Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας. Εικαστική Επιμέλεια: Παύλος Χαμπίδης.

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015 – ώρα 19.30, Πολεμικό Μουσείο / Ριζάρη 2, Αθήνα.

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!