Το τελευταίο διάστημα θέλουν να συνηθίσουμε να παρακολουθούμε απαθείς την σκύλευση νεκρών. Η σκύλευση (η αρπαγή των ενδυμάτων και των όπλων ενός νεκρού – βεβηλώνω ένα νεκρό ή ένα τάφο) που γίνεται μια πράξη συνηθισμένη. Ο Κασόγκι, εισέρχεται στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας, δεν εξέρχεται ποτέ, δεν υπάρχει σώμα, ενώ διαρρέουν πληροφορίες για τεμαχισμό του και «εξαφάνιση» των μελών του με οξύ. Ο Ζακ Κωστόπουλος λυντσάρεται ως ληστής και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πότε και από τι ακριβώς πέθανε. Οι σκηνές του λυντσαρίσματος όμως ήταν «ομιλούσες» για την κτηνωδία και ακολούθησε προς διασκέδαση των «τιμωρών» μια ρατσιστική σκύλευση του νεκρού για την ζωή του και τις επιλογές του. Τώρα, ο Κ. Κατσίφας, ενοχοποιημένος από καιρό, γνωρίζει την κτηνωδία με την εκτέλεσή του και την παραπέρα σκύλευσή του από τις αλβανικές αρχές που δεν παρουσιάζουν το πτώμα παρά δέκα μέρες μετά και αφού έχουν απαγορέψει κάθε εξέτασή του. Κι όχι μόνο αυτό αλλά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, τόσο την ημέρα της εκτέλεσης, μιλά για «εξτρεμιστή» που καλά του έκαναν οι ειδικές δυνάμεις και την ημέρα της ταφής, ομιλεί για «προβοκάτορες κηδειών». Το σίγουρο είναι πως οι αλβανικές αρχές φοβόντουσαν την κηδεία και τις αντιδράσεις για το έγκλημα και θέλανε να εντείνουν την καταπίεση του ελληνικού στοιχείου.

Λίγα χρόνια πριν οι Αμερικάνοι έχουν εντοπίσει τον Μπιν Λάντεν και με μια επιχείρηση ειδικών δυνάμεων τον εκτελούν. Λέγεται ότι πήραν μέλη του για να είναι σίγουροι πως πρόκειται για αυτόν. Το πτώμα του δεν δόθηκε ποτέ. Δεν έγινε ταφή ή κηδεία πουθενά. Να μην γίνει σύμβολο ο τόπος και να μην υπάρχουν ίχνη του. Η επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ ήταν ότι η σωρός μεταφέρθηκε σε ένα πολεμικό πλοίο και ρίχθηκε στην θάλασσα…

Εκτέλεση του τραυματία Τσε Γκεβάρα το 1967. Αρχικά, ο βολιβιανός στρατός τοποθέτησε το άψυχο σώμα του επαναστάτη πάνω σε τσιμεντένιο πλυσταριό, αφήνοντας τους στρατιώτες και τους ντόπιους να θαυμάσουν το «θέαμα». Πολλές φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το χαρμόσυνο, γι’ αυτούς, γεγονός, ενώ δεν ήταν και λίγοι αυτοί που έκοψαν τμήματα από τα μαλλιά του ως σουβενίρ και φυλαχτά. Και βέβαια πριν από την ταφή του, οι Βολιβιανοί έκοψαν τα χέρια του Τσε και τα έβαλαν μέσα σε φορμαλδεΰδη, για να λειτουργήσουν ως τρανό πειστήριο για τον χαμό του.

Στις 11 Οκτωβρίου 1967, οι Βολιβιανοί έθαψαν μυστικά το κουφάρι του Γκεβάρα, με τον τόπο του ενταφιασμού του να παραμένει απόρρητο κυβερνητικό μυστικό για τρεις ολόκληρες δεκαετίες! Τον Ιούλιο του 1997 ο σκελετός του Τσε (και άλλων 6 συντρόφων του), επιστράφηκε στην Κούβα για κανονική ταφή. Δείτε στο youtube το βίντεο: The murder of Che Guevara και το βίντεο: Ο μύθος του Τσε Γκεβάρα.

Μ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!