«Οι επιστήμονες λένε ότι είμαστε φτιαγμένοι από μικρά σωματίδια, τα άτομα, αλλά εμένα ένα πουλάκι μου είπε ότι είμαστε φτιαγμένοι από ιστορίες»

Eduardo Galeano

 

Επιμέλεια: Στέργιος Θεοδωρίδης

 

Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν είναι ο «συνωστισμός» στο λιμάνι της Σμύρνης στις 13 Σεπτέμβρη 1922, ακόμη κι αν τον ονομάσουμε «το κάψιμο της Σμύρνης από τα τουρκικά εθνικιστικά στρατεύματα» (που είναι η πραγματικότητα) ή όπως αλλιώς κάποιος ονομάζει το οδυνηρό πέσιμο της αυλαίας αυτής της διαδικασίας μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο τουρκικό έθνος-κράτος, που συνέπεσε με την ήττα του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.

Η Μικρασιατική Καταστροφή συνίσταται στο οριστικό ξεκλήρισμα των Ρωμιών της Ανατολής, από την εδώ και 3.000 χρόνια παρουσία τους στις απέναντι ακτές του Αιγαίου. Αυτό είναι η Μικρασιατική Καταστροφή.

Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη, Πόντος, Θράκη…

Μικρές χαρακιές, μικρά σημάδια στο σώμα ενός έθνους.
Σημάδια που περιέχουν ιδέες, σύμβολα, πολιτισμό και μνήμες.

Σημάδια, από αυτά που συγκροτούν την κοινή συνείδηση, την αίσθηση της κοινής μοίρας ενός λαού. Γερά, στέρεα πατήματα από αυτά που είναι αναγκαία και σήμερα για να πάνε τα πράγματα παραπέρα. Σε δρόμους χωρίς τις ασέλγειες και τους καταναγκασμούς των ημερών μας…

 

Διαβάστε στο αφιέρωμα των Δρόμων της Ανατολής, τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο Δρόμο στις 12 Σεπτεμβρίου 2015:

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!