«Οι επιστήμονες λένε ότι είμαστε φτιαγμένοι από μικρά σωματίδια, τα άτομα, αλλά εμένα ένα πουλάκι μου είπε ότι είμαστε φτιαγμένοι από ιστορίες»

Eduardo Galeano

 

Ο Δρόμος της Αριστεράς με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τον τουρκικό εθνικισμό φιλοξενεί σε ένα αφιέρωμα κείμενα Αρμενίων, Τούρκων και Ελλήνων διανοουμένων που πραγματεύονται τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου. Η τύχη του αρμενικού λαού τους ύστερους χρόνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είναι ταυτόσημη με την τύχη των υπόλοιπων γηγενών μη-μουσουλμανικών πληθυσμών της Ανατολής (Ελλήνων, Ασσυρίων, Αραμαίων) και η εξαφάνιση αυτών των ιστορικών λαών της Ανατολής από τις επί χιλιετίες πατρίδες τους αποτελεί μια διελκυστίνδα μεταξύ των απόψεων που κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο για τα θέματα αυτά.

Από τη μια, η πλευρά μιας θρηνητικής ανάμνησης των χαμένων πατρίδων, με έναν τρόπο ηθικιστικό, χρησιμοποιώντας μάλιστα, αυτή η αφήγηση, μερικές φορές τα ίδια ρατσιστικά και εθνικιστικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησε το εθνικιστικό κίνημα των Νεοτούρκων για να προβεί στην εξαφάνιση των λαών της Ανατολής. Και από την άλλη, μια ειρωνική στάση ενός κοσμοπολίτικου πρωτογονισμού που κατακερματίζει και υποβαθμίζει τα ιστορικά γεγονότα απέχοντας πολύ από την ουσιαστική εξέτασή τους.

Ο Δρόμος της Αριστεράς επιδιώκει να συμβάλει στο ουσιαστικό άνοιγμα αυτής της συζήτησης όχι απλά από επιλογή, αλλά από ευθύνη. Γιατί πιστεύουμε ότι η αμφισβήτηση του παρόντος και η μετάβαση σε μιαν άλλη ποιότητα για τη χώρα και το λαό της προϋποθέτει βαθιά αίσθηση της Ιστορίας και της κοινής μας μοίρας.

 

Επιμέλεια-Συντονισμός: Στέργιος Θεοδωρίδης

Το φωτογραφικό υλικό του ενθέτου προέρχεται από το αρχείο του περιοδικού Αρμενικά, www.armenika.gr

 

Διαβάστε όλα τα άρθρα του αφιερώματος:

Λουκάς Αξελός – Η ηθική διάσταση της μνήμης

Κουήν Μινασιάν – Μνήμες Ανατολής

Αντζελα Γκιζιτριάν – Η Μάχη της Καλλίπολης 

Σαρκίς Σεροπιάν – Στον αγαπημένο μου Γιολντάς, στο Χραντ

Αλί Σαϊτ Τσετίνογλου – Η αρπαγή των περιουσιών

Μάικ Τσιλιγκιριάν – Οι κάρτ ποστάλ που συγκλόνισαν την Ευρώπη

Σήφης Κασσεσιάν – Ένα έγκλημα σε δημόσια θέα

Χάικ Κασαρτζιάν – Το ιστορικό της άρνησης

Βλάσης Αγτζίδης – Η Αρμενική Γενοκτονία, το Ζήτημα της Ανατολής και η νεοελληνική αλλοτρίωση

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!