Τον περασμένο μήνα, η κατεστραμμένη από το σεισμό Αϊτή, παρά την άμεση και απελπιστική ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια, αποτέλεσε επί αρκετές ημέρες το θέατρο μιας τεράστιας εναέριας και ναυτικής άσκησης. •“κοπός να δοκιμαστούν οι ικανότητες της νότιας διοίκησης του αμερικανικού στρατού, που εδρεύει στη Φλόριντα, να μεταφέρει ταχύτατα χιλιάδες άνδρες και μηχανοκίνητα στις χώρες της περιοχής.

Η Λατινική Αμερική συχνά λέγεται «πίσω αυλή» των ΗΠΑ. Πιο ακριβής χαρακτηρισμός είναι «στρατηγική εφεδρεία». Από τον Ρούζβελτ και τους διπλωμάτες του Νιου Ντιλ μέχρι τον Ρέιγκαν και τους νεοσυντηρητικούς, τον Μπους υιό και τη Νέα Δεξιά, ο νότος της Αμερικής ήταν το εργαστήρι της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Την περασμένη δεκαετία όμως, η επιρροή των ΗΠΑ στο δυτικό ημισφαίριο συρρικνώθηκε με την εξέγερση της ηπείρου κατά του νεοφιλελευθερισμού. Σήμερα, που η αμερικανική ισχύς υποχωρεί γενικά, σημειώνεται αναδίπλωση προς το δυτικό ημισφαίριο, όπου οι περισσότερες χώρες κυβερνώνται από κεντροαριστερές κυβερνήσεις, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά με ένα κοινό στοιχείο: την αυτονομία από τις ΗΠΑ.

Οι δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η παγκόσμια κρίση και η πτώση των τιμών του πετρελαίου, στα έσοδα του οποίου στηρίχτηκαν οι κοινωνικές δαπάνες στις χώρες της μπολιβαριανής επανάστασης, αποτελούν γόνιμο έδαφος για τις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια της προεδρίας Μπους και επί προεδρίας Ομπάμα, οι ΗΠΑ υποστήριξαν ενέργειες αποσταθεροποίησης στη Βολιβία, στη Βενεζουέλα, στο Εκουαδόρ, στην Παραγουάη, το πραξικόπημα στην Ονδούρα και ίδρυσαν νέες βάσεις στον Παναμά και στην Κολομβία.

Το πραξικόπημα στην Ονδούρα (Ιούνιος 2009) ενθάρρυνε τις κυρίαρχες ελίτ στον Παναμά και στην Κόστα Ρίκα να εκδηλώσουν ανοικτά την αντίθεσή τους στη δια-δικασία οικονομικής ενοποίησης στην Κ.Αμερική.

Στις 30 Οκτωβρίου 2009, οριστικοποιήθηκε η δεκαετής συμφωνία ΗΠΑ-Κολομβίας για την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα. Η συμφωνία παραδίδει σχεδόν όλο τον εναέριο χώρο στην ακώλυτη διέλευση αμερικανικών αεροπλάνων. Η  βάση του Παλανκέρο παρέχει μοναδική δυνατότητα για πλήρες φάσμα επιχειρήσεων στην κρίσιμη υποπεριοχή του ημισφαιρίου, όπου «η ασφάλεια και η σταθερότητα βρίσκονται υπό μόνιμη απειλή» όπως αναφέρεται στο US Air Force Construction Program –(venezuelanalysis.com).

Το παιχνίδι της ανακατάκτησης στη Λατινική Αμερική παίζεται με ισχυρές κινήσεις σε δύο ταμπλό, της στρατιωτικής πίεσης και της οικονομικής αποδυνάμωσης.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!