Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διέταξε προχθές την απέλαση του Ντάνιελ Κρίνερ, Γερμανού πρέσβη στο Καράκας. Ο Κρίνερ, σπουδαγμένος στις ΗΠΑ, ήταν μεταξύ αυτών που έσπευσαν να υποδεχθούν τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο τον τηλεκατευθυνόμενο από την Ουάσιγκτον πραξικοπηματία Γκουαϊδό, ο οποίος τελικά επέστρεψε στη Βενεζουέλα μετά από «περιοδεία» στην περιοχή. Χωρίς, βέβαια, την «ανθρωπιστική βοήθεια» που είχε υποσχεθεί στους οπαδούς του… Έτσι ο Κρίνερ κατάφερε να γίνει ο πρώτος πρέσβης κράτους μέλους της Ε.Ε. που κηρύσσεται persona non grata από τη Βενεζουέλα.

Το γεγονός αναφέρθηκε εκτενώς στα ΜΜΕ, ενώ στα ψιλά πέρασαν τα κατορθώματα ενός άλλου «διπλωμάτη»: του Έλιοτ Άμπραμς, ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ στην… πίσω αυλή των ΗΠΑ (αριστερά στη φωτογραφία, με τον πρόεδρο της Κολομβίας στα δεξιά του, ενώ «επιθεωρούν» τα σύνορα της Βενεζουέλας). Αυτός λοιπόν απείλησε με πρόσθετες κυρώσεις όχι μόνο τη Βενεζουέλα, αλλά και όσα κράτη δεν υποστηρίζουν το πραξικόπημα της Ουάσιγκτον. Ο απεσταλμένος του Τραμπ έχει τεράστια «πείρα»: το 1982 πήγε στη Γουατεμάλα για να βοηθήσει τον δικτάτορα Ρίος Μοντ (που αργότερα καταδικάστηκε για γενοκτονία των ιθαγενών), έπειτα υποστήριξε την αιματοβαμμένη χούντα του Ελ Σαλβαδόρ, και στη συνέχεια πρωτοστάτησε στην παράνομη πώληση όπλων στο… Ιράν, ώστε από τα έσοδα να χρηματοδοτηθούν κρυφά οι μισθοφόροι Κόντρας που πολεμούσαν εναντίον των Σαντινίστας στη Νικαράγουα. Ήταν επίσης ένας από τους αρχιτέκτονες της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, ενώ αναμείχθηκε και στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Τσάβες το 2002.

Αν και πολύπειρος όμως, έπεσε θύμα ενός φαρσέρ, που του παρουσιάστηκε ως… πρόεδρος της Ελβετίας, και τον ρώτησε τι να κάνει με μυστικούς λογαριασμούς που δήθεν έχει ο Μαδούρο στη χώρα του. «Να τους παγώσετε», ήταν η απάντηση του Άμπραμς, ο οποίος (χωρίς να εξακριβώσει με ποιον πραγματικά μιλούσε) έσπευσε να ενημερώσει για τη συνομιλία τα αμερικανικά ΜΜΕ και το επιτελείο του Γκουαϊδό. Αμέσως το Bloomberg και κάποιος Κάρλος Βέκιο, τον οποίο ο Γκουαϊδό έχει ορίσει «πρέσβη» στην Ουάσιγκτον, έσπευσαν να ανακοινώσουν την αποκάλυψη: «Βρήκαμε τα λεφτά που έχει κλέψει ο δικτάτορας Μαδούρο», έγραψαν. Ακόμη γελά μαζί τους ο κάθε πικραμένος. Κυριολεκτικά, ένας κι ένας οι ταγμένοι από τη Δύση «διπλωμάτες» που βοηθούν τον λαό της Βενεζουέλας να απαλλαγεί από… τα πετρέλαιά του.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!