ΗΠΑ: Ο ιδιόμορφος αμερικανικός εμφύλιος κορυφώνεται με τις καταθέσεις μαρτύρων στο Κογκρέσο, που αυξάνουν την πίεση στον Τραμπ και στοχεύουν στην εκδίωξή του. Ο Τραμπ κατηγορείται ότι εκβίαζε τον Ουκρανό ομόλογό του να κυνηγήσει τον Μπάιντεν τζούνιορ, που δραστηριοποιούνταν «επιχειρηματικά» και στο Κίεβο, ώστε να πλήξει τον πατέρα Μπάιντεν – έναν από τους επικρατέστερους Δημοκρατικούς υποψηφίους. Ο Ζόντλαντ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε., είπε προχθές ότι πίεσε τον Ζελένσκι κατ’ εντολή του Τραμπ, λίγο αργότερα όμως διευκρίνισε ότι «δεν έλαβε ποτέ ρητή εντολή»…

Γερμανία: Ο κυβερνών συνασπισμός της καγκελαρίου Μέρκελ αντιμετωπίζει, πέραν της αποσύνθεσής του, και μια οικονομία που έχει βαλτώσει. Οι πανηγυρισμοί για τη «γερμανική επανένωση» δεν άλλαξαν το κλίμα, ούτε η πρόσφατη απόφαση για καθιέρωση ελάχιστης σύνταξης: σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το άθροισμα των Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών παραμένει σε ένα απογοητευτικό 40-41%. Κερδισμένοι είναι η ακροδεξιά AfD και οι Πράσινοι, που ράβουν κοστούμια για να συγκυβερνήσουν με τους… Χριστιανοδημοκράτες!

Βρετανία: Το Brexit παραμένει στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, παρά την προσπάθεια των Εργατικών να αλλάξουν την ατζέντα. Στο πρώτο μεγάλο ντιμπέιτ ο Κόρμπιν σφυροκόπησε τον «λαϊκισμό» του του Τζόνσον, κατηγορώντας τον ότι με την πολιτική του θα οδηγήσει σε ξεπούλημα των δημόσιων υπηρεσιών. Ο αντιλαϊκιστής Κόρμπιν υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, ότι αν εκλεγεί θα φέρει δωρεάν Internet σε κάθε νοικοκυριό… Στις δημοσκοπήσεις όμως οι Εργατικοί παραμένουν κολλημένοι στο 30%, έναντι 40% που είχαν πάρει στις τελευταίες εκλογές.

Γαλλία: Η προειδοποίηση  της Κομισιόν, ότι ο γαλλικός προϋπολογισμός παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες, ερμηνεύεται ως μικρή εκδίκηση των Βρυξελλών για τις τρικλοποδιές του Μακρόν, με αποκορύφωμα το βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη «Βόρεια Μακεδονία». Ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε προχθές ότι στηρίζει την «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά υπό διαφορετικούς όρους… Στο μεταξύ το εσωτερικό μέτωπο σημαδεύτηκε από την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων, που συμπλήρωσαν ένα χρόνο στους δρόμους.

Ισπανία: Αφού οι κάλπες δεν έδωσαν πλειοψηφία σε κανένα από τα δύο «ισπανικά» μπλοκ, η συμμαχία Σοσιαλιστών-Podemos χρειάζεται απελπισμένα την ανοχή των Καταλανών και Βάσκων αυτονομιστών για να κυβερνήσει. Έτσι έχει αρχίσει το καλόπιασμά τους, αν και ο Σάντσεθ απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν θα συνεχιστεί η φυλάκιση των Καταλανών ηγετών. Το ίδιο απέφυγε να τοποθετηθεί και στους δύο όρους που έθεσε η βασκική Πατριωτική Αριστερά: επιστροφή των Βάσκων πολιτικών κρατούμενων και αναγνώριση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!