Προκλητική αγωγή κατά της Μακεδονίας και δημοσιογράφων για την αποκάλυψη του σκανδάλου Ιανού-Τσοχατζόπουλου

του Νίκου Ηλιάδη

 

Τον Μάιο του 2012 η Μακεδονία με τρία διαδοχικά δημοσιεύματα είχε αποκαλύψει το ξέπλυμα μέρους από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων που είχε ενθυλακώσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μέσω της αγοράς του 20% των μετοχών των γνωστών βιβλιοπωλείων «Ιανός». Τα δημοσιεύματα στηρίχτηκαν στα ατράνταχτα στοιχεία της δικογραφίας, χειρόγραφα σημειώματα, μετοχικά μερίδια κ.ά. τα οποία κατασχέθηκαν από το αρχείο του Άκη.

Η συνέχεια απέδειξε πως –δυστυχώς για τον μεγαλομέτοχο του «Ιανού» Νίκο Καρατζά– όλα όσα είχε αποκαλύψει τότε η Μακεδονία ήταν αληθή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και τη δικαστική απόφαση ο Άκης είχε δώσει στον Καρατζά 1,5 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το 20% της επιχείρησης. Το έκανε μέσω παρένθετης εταιρείας (Noris) και τα χρήματα κατατέθηκαν σε δύο δόσεις, σε λογαριασμό που άνοιξε ο Καρατζάς σε τράπεζα του Λουξεμβούργου. Οι ισχυρισμοί του ότι δεν γνώριζε πως πίσω από την Noris ήταν ο Άκης, δεν έπεισαν το δικαστήριο. Ούτε το γεγονός ότι όταν άρχισε να βρωμάει το πράγμα η συναλλαγή αντιστράφηκε. Το δικαστήριο τελικώς τον καταδίκασε πρωτοδίκως σε κάθειρξη έξι χρόνων για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μετά τα δημοσιεύματα ο ευυπόληπτος (όπως αυτοπροσδιορίζεται στην αγωγή του) Καρατζάς κατέθεσε αγωγή κατά της Μακεδονίας παρότι ακολούθησε πληθώρα ανάλογων δημοσιευμάτων στο σύνολο σχεδόν του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Εκείνος αποφάσισε να στραφεί μόνον εναντίον της εφημερίδας που εκδίδεται στην πόλη του, γιατί με τους Αθηναίους εκδότες μετράς αλλιώς το μπόι σου. Όταν ήρθε η ώρα να εκδικαστεί η αγωγή, αυτός τη ματαίωσε. Ωστόσο, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, άγνωστο για ποιο λόγο, αποφάσισε να την επαναφέρει. Η εκδίκασή της έγινε χθες στο πολυμελές πρωτοδικείο καθώς η χρηματική απαίτηση του Καρατζά είναι 300.000 ευρώ. Τα ζητά από μια εφημερίδα που έκλεισε και από εργαζόμενους (την αφεντιά μου και τον διευθυντή της εφημερίδας Μιχάλη Αλεξανδρίδη) που έχουν λαμβάνειν 17 μισθούς!

Η φωτογραφία είναι από τα παλιά, ανέφελα χρόνια της ευδαιμονίας. Άκης και Καρατζάς αγκαλιά, σε πίστα γνωστού bar restaurant. Στο πλάνο και ο Θεόδωρος Τσουκάτος

Μάρτυρας εκ μέρους του προσήλθε ο επιστήθιος φίλος του, γνωστός και μη εξαιρετέος, Κλεάνθης Γρίβας. Παραδέχθηκε ότι ο Άκης αγόρασε μετοχές του «Ιανού», όχι όσες ανέφερε το δημοσίευμα αλλά λιγότερες (λες και αυτό ήταν το πρόβλημα) και επανέλαβε την επιχειρηματολογία του Καρατζά ότι εξαπατήθηκε από τον Άκη καθώς δεν γνώριζε ότι πίσω από την Noris ήταν ο ίδιος ο πρώην υπουργός. Ισχυρίστηκε ότι εξ αιτίας του δημοσιεύματος τα βιβλιοπωλεία υπέστησαν δυσφήμιση και πως ο Καρατζάς υποχρεώθηκε να δίνει διαρκώς εξηγήσεις στο περιβάλλον του, στους εργαζόμενους στη επιχείρησή του, στον κύκλο του. Δηλαδή, σύμφωνα με τον μάρτυρα, η δυσφήμιση δεν προήλθε από τη αμαρτωλή συναλλαγή Άκη-Καρατζά, αλλά από την αποκάλυψή της.

Τέλος, ο Γρίβας χρησιμοποίησε βαρύτατους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά της εφημερίδας (της οποίας υπήρξε μάλιστα επί σειρά ετών τακτικός αρθρογράφος) και της αφεντιάς μου (μίλησε μεταξύ άλλων για δημοσιογραφία της τουαλέτας), αλλά επειδή πρόκειται για τον συγκεκριμένο και παρότι όλα αυτά ειπώθηκαν πρωινές ώρες, άρα σε κατάσταση νηφαλιότητας, ωστόσο τα προσπερνώ. Όπως και τους απίθανους ισχυρισμούς του ότι τα δημοσιεύματα της Μακεδονίας ήταν μέρος σχεδίου των ανταγωνιστών του «Ιανού» (και η νηφαλιότητα έχει κι αυτή τις διαβαθμίσεις της).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!