Πειθαρχικά για όσους υπερασπίζονται την αυτοδιοίκηση και τους δημότες

 Του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη*

 

Οι αγοραίες μνημονιακές πολιτικές έχουν ρίξει τη χώρα σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 62% του πληθυσμού ζει ή απειλείται να ζήσει σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, με την ανεργία στο 30% και τους ανασφάλιστους πολίτες να ξεπερνούν τα 3.000.000. Αυτή την πραγματικότητα καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο εγγύτερος προς τους πολίτες πολιτειακός θεσμός. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με 65% λιγότερους κρατικούς πόρους και 30%-40% λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό από το 2009, εξαιτίας των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων, των συνταξιοδοτήσεων και των πρόωρων αποχωρήσεων.

Ειδικότερα οι δήμοι καλούνται να αντικαταστήσουν το κατεδαφιζόμενο κοινωνικό κράτος, ενώ την ίδια στιγμή ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις στους ΟΤΑ, καταργούνται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, συρρικνώνονται δραματικά οι μισθοί, ιδιωτικοποιούνται κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες εις βάρος των πολιτών.

Η αλλαγή πολιτικής στον τομέα των εργασιακών σχέσεων απαιτεί σαφώς συνολική κυβερνητική αλλαγή. Ωστόσο, στις σημερινές συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα οι Δήμοι, με γνώμονα πάντοτε τις κοινωνικές ανάγκες, και χωρίς όμως να καταντούν συνένοχοι της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών, έχουν θεσμική υποχρέωση να δώσουν διπλή μάχη: Να μείνουν οι υπηρεσίες ανοιχτές και σε λειτουργία, αλλά και να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα τους και τους εργαζόμενους σ’ αυτές. Στον αγώνα αυτό όσοι αιρετοί υπερασπίζονται τις εργασιακές σχέσεις και το δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις κυβερνητικές πολιτικές που οδηγούν σε διώξεις και προσωπικές συνέπειες.

Έχει γίνει σε όλους πια κατανοητό ότι μπροστά στην κοινωνική τραγωδία που ζούμε, την ανεργία και τη φτώχεια που πνίγει τις τοπικές κοινωνίες, οι εργαζόμενοι και οι αιρετοί εξαναγκάζονται να αποδεχθούν, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα. Οι μεν, προκειμένου να καλύψουν ζωτικές ανάγκες επιβίωσης, οι δε για να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή των συμπολιτών τους.

Ο τοποτηρητής της κυβέρνησης γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης προχώρησε στην πειθαρχική δίωξη έξι δημοτικών συμβούλων-μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, επειδή ακριβώς αρνήθηκαν να συμπράξουν στην κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε νέες απολύσεις και σε περαιτέρω εξανδραποδισμό της Τ.Α.

 

«Παράβαση καθήκοντος» η υπηρέτηση του πολίτη

Η Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή πόλη που εκπροσωπώ στον Δήμο Θεσσαλονίκης υπερασπίζεται τη σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας ως την κυρίαρχη εργασιακή σχέση στους ΟΤΑ, γιατί αυτό σημαίνει: παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από εκπαιδευμένους και με γνώση υπαλλήλους, με αξιοποίηση των δημόσιων πόρων και δυνατοτήτων, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και της ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Η κλήση μου σε απολογία, πέραν του ότι είναι νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη, αποτελεί πολιτική δίωξη εναντίον μου και επιβεβαιώνει την ορθότητα της κριτικής που άσκησα και προσωπικά ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και ως μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι ο «Καλλικράτης» θα καταντούσε τελικά «Προκρούστης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς, πέραν του ήδη ασφυκτικού έλεγχου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στους ΟΤΑ, έχει καταργήσει ουσιαστικά τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Διώκομαι πειθαρχικά, γιατί ομόφωνα με τα υπόλοιπα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισα να μην ασκηθεί ένδικο μέσο κατά της απόφασης ενός ελληνικού Δικαστηρίου που αναγνώρισε ότι οι ενάγοντες κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΟΤΑ σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ.Θ. Η μόνη «παράβαση καθήκοντος» που διέπραξα ήταν να φροντίσω, ως όφειλα, για την εύρυθμη λειτουργία του δεύτερου δήμου της χώρας – ως απαραίτητο όρο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μου προς τους δημότες.

 

* Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης είναι δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!