Υπό την αιγίδα του προέδρου της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Βουκουρέστι διήμερη σύνοδος κορυφής της πρωτοβουλίας «Τρεις Θάλασσες» (Βαλτική-Αδριατική-Μαύρη Θάλασσα). Σ’ αυτήν συμμετέχουν μια ντουζίνα κράτη μέλη της Ε.Ε.: Αυστρία, Βουλγαρία, Εσθονία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία – συν η Μολδαβία και η Ουκρανία.

Φυσικά ο Ζελένσκι δεν έχασε την ευκαιρία για τη νιοστή ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης, ενημερώνοντας τους συμμετέχοντες ότι «η Ρωσία επιτίθεται στις Τρεις Θάλασσές μας» (μέχρι την Αδριατική έφτασε η χάρη του!).

Οσονούπω στην πρωτοβουλία θα ενταχθεί και η Ελλάδα – διότι ας πάει και το παλιάμπελο του Αιγαίου, όμως για την Αδριατική, όλα κι όλα, θα γίνουμε ολοκαύτωμα. Άλλωστε και ο Γιοχάνις τόνισε ότι προέχει η άμυνα απέναντι στην επιθετική Ρωσία…

Στην πράξη βέβαια η Ρουμανία ακολουθεί το δόγμα «πολεμήστε εσείς, να δοξαστούμε εμείς»: για παράδειγμα, παρόλο που προβάλλεται ως διάδρομος για 22.500.000 τόνους ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, τα ουκρανικά σιτηρά δεν εισάγονται στη Ρουμανία, ώστε να μην πληγεί η εγχώρια παραγωγή! Πάντως στη διήμερη σύνοδο κορυφής της ρουμανικής πρωτοβουλίας συμμετείχε και ο Τζον Κέρι, απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για… το κλίμα. Οπότε μπορούμε να κοιμόμαστε (αν)ήσυχοι.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!