Η κλοπή σε βάρος του ελληνικού λαού από σύσσωμο το πολιτικό σύστημα εντείνεται. Ανεξάρτητα από το χρώμα της κυβέρνησης η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος συνεχίζεται καθώς εφευρίσκονται όλο και νέοι τρόποι, που ντύνονται με την αναγκαία «επιχειρηματολογία».

Την παρούσα περίοδο παίζεται ένα ακόμα επεισόδιο στο διαρκές, από το 2008, σίριαλ της «σωτηρίας» των τραπεζών. Πρόκειται για τη νέα «σωτηρία» της Τράπεζας Πειραιώς. Το πρώτο μέρος του παρόντος έργου παίχτηκε τον παρελθόντα Νοέμβριο (δείτε το άρθρο «Νέα λεηλασία με την Τράπεζα Πειραιώς», Δρόμος 520, 21/11/2020). Τότε το ελληνικό δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ μετέτρεψε 2,3 δισ. ευρώ, από ομολογίες με επιτόκιο 8% και καθυστερούμενους τόκους, σε μετοχές. «Αγόρασε» κάθε μία μετοχή στα 6 ευρώ όταν η τιμή της στο χρηματιστήριο ήταν μόλις 0,703. Όλα αυτά έγιναν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που εφάρμοσε το νόμο του Νοεμβρίου 2015 του ΣΥΡΙΖΑ, για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με τη παραπάνω «συναλλαγή» ως λαός είχαμε άμεση ζημιά 1,925 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 87,5%. Αυτά τα 2 δισ. ευρώ που χάθηκαν με εκείνη τη συναλλαγή αύξησαν πρακτικά το δημόσιο χρέος σε απόλυτο ύψος ισόποσα και σε ποσοστό κατά 1,2% του ΑΕΠ. Ακόμα στο διάστημα που μεσολάβησε στήθηκε το σκηνικό της νέας κλοπής σε βάρος μας κατά τη δεύτερη φάση, με τη νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Ο διορισμένος από την τρόικα επικεφαλής του ΤΧΣ ανακοίνωσε μόνος του, χωρίς συνεννόηση με την κυβέρνηση και Πειραιώς, στο πρακτορείο Bloomberg τον Φλεβάρη ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου τον Μάρτη. Τότε βγήκαν υποτίθεται τα μαχαίρια από την κυβέρνηση και την Πειραιώς να τον φάνε. Και έτσι έγινε. Λίγες μέρες μετά υποχρεώθηκε σε παραίτηση, ανοίγοντας το δρόμο για κάποιο αρεστό όπως όλα δείχνουν της κυβέρνησης. Όμως το σενάριο του Φεβρουαρίου που δημοσιοποίησε επιβεβαιώνεται. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε αυτές τις μέρες την νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από ακροβατισμούς για να περάσει τζάμπα στους ιδιώτες η Τράπεζα. Συντελείται από την κυβέρνηση ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος του λαού ισοδύναμο με εκείνο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω από όλα αυτά είναι οι πολιτικοί μας επικυρίαρχοι, που καθορίζουν τα πάντα εδώ και πάνω από 10 χρόνια, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα των δικών τους… Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται έχουμε:

1) Μείωση του υφισταμένου αριθμού των μετοχών. Κάθε 16,5 υφιστάμενες μετοχές θα αντικατασταθούν από μία (reverse split). Δηλαδή για κάθε μία νέα μετοχή το Δημόσιο θα έχει καταβάλλει 99 ευρώ με βάση την μετατροπή του Νοεμβρίου 2020.

2) Τα 99 ευρώ στη συνέχεια μειώνονται σε 1 ευρώ και τα χρήματα που «χάνονται» πάνε σε ειδικό αποθεματικό για να μπορούν στη συνέχεια να το μειώνονται διαγράφοντας χρέη του κάθε «Πηλαδάκη» ενώ ταυτόχρονα θα κυνηγούν τον «κοσμάκη» με πλειστηριασμούς. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς είναι η πιο στυγνή μεταξύ των τραπεζών στις διαπραγματεύσεις της με τα λαϊκά στρώματα για δάνειά τους.

3) Θα πραγματοποιηθεί νέα αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ με δημόσια προσφορά. Πρακτικά θα έχουμε παραίτηση από το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση μόνο του Δημοσίου, που κατέχει το 61,35%. Οι ιδιώτες μέτοχοι που κατέχουν το 38,65% θα μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στην προσφορά. Στόχος μέσα από αυτή τη διαδικασία να μειωθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στα επίπεδα που ήταν πριν τον Νοέμβρη, δηλαδή στα 26% περίπου. Υπολογίζεται ότι στην καλύτερη περίπτωση το δημόσιο θα συμμετάσχει κατά 25%, καταβάλλοντας 250 εκατ. ευρώ. Πρακτικά θα έχει καταβάλλει από το Νοέμβριο συνολικά 2,450 δισ, ευρώ και θα έχει μια ονομαστική αξία σε μετοχές μόλις 281 εκ. ευρώ!

Τι σημαίνει αυτή η διαδικασία κλοπής:

  • Οι ιδιώτες θα βάλουν μόλις 750 εκατ. ευρώ, θα πάρουν τον έλεγχο της τράπεζας και θα διαχειριστούν τα 7 περίπου δισ. αποθεματικά της. Πρακτικά η κυβέρνηση έναντι των 750 εκ ευρώ που θα «επενδύσουν» στην τράπεζα τους δωρίζει 7 δισ. χρήματα δικά μας.
  • Με τέτοια προσφορά μπορούμε να φανταστούμε τι συνωστισμός θα γίνει και πως θα τον παρουσιάσουν κυβέρνηση και Μέσα Ενημέρωσης ως «ψήφο εμπιστοσύνης»….
  • Το Δημόσιο χάνει α) 675 εκατ. ευρώ, που ήταν η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου του 2015, β) 2,3 δισ. ευρώ από τα ομόλογα που μετατράπηκαν σε μετοχές τον Νοέμβρη 2020 και γ) έχει εγγυηθεί επιπλέον, άρα έχει κίνδυνο/δυνητική ζημιά, 8 δισ. ευρώ για λογαριασμό της Πειραιώς για «κόκκινα δάνεια» με τα σχέδια Ηρακλής κ.λπ.

Συνεπώς για άλλη μία φορά ο ελληνικός λαός πληρώνει για τις τράπεζες για να τις παραδώσει έναντι εξευτελιστικών τιμών στους ιδιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα του βγάλουν το σπίτι του στον πλειστηριασμό για να μην κινδυνεύσει η φερεγγυότητα της Τράπεζας!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!