Την επέτειο του ενός χρόνου από την έναρξη των ισραηλινών σφαγών στη Λωρίδα της Γάζας επέλεξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για να επισκεφθεί το Ισραήλ και να συναντήσει την πολιτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του εγκληματία πολέμου Νετανιάχου, επιδιώκοντας «κοινή στρατηγική» ακόμα και σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας. Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με την παλαιστινιακή ηγεσία, στις δηλώσεις του ο ΥΠ.ΕΞ. δεν παρέλειψε μόνο την αναφορά στην επέτειο των σφαγών, που στοίχισαν τελικά τη ζωή σε πάνω από 2.300 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και περίπου 500 παιδιά, αλλά και οποιαδήποτε αναφορά σε αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Παρόμοια στάση κρατούν οι υπεύθυνοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε διάφορα επίπεδα. Χαρακτηριστική η περίπτωση της στάσης της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Την 1η Ιουνίου διεξήχθη προκαταρκτική ψηφοφορία στη 19μελή Επιτροπή για τις ΜΚΟ, του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC), σχετικά με το αίτημα να δοθεί στάτους συμβουλευτικής ΜΚΟ στο Παλαιστινιακό Κέντρο Επιστροφής. Το κέντρο αυτό έχει την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο και εργάζεται για την ανάδειξη του ζητήματος των Παλαιστινίων προσφύγων και του κατοχυρωμένου δικαιώματός τους στην επιστροφή.

Δώδεκα κράτη υπερψήφισαν την πρόταση, ένα απουσίαζε, τρία κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απείχαν μετά από πιέσεις του Ισραήλ, ενώ άλλα τρία καταψήφισαν (Ισραήλ, ΗΠΑ και Ουρουγουάη).

Το ECOSOC θα εξετάσει τις συστάσεις της Επιτροπής στις 20 Ιουλίου και θα λάβει την τελική απόφαση. Είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να διορθώσει τη στάση της και να σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων προσφύγων. Ήδη, πάνω από 115 Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων η Σοφία Σακοράφα και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, έχουν προσυπογράψει μήνυμα στήριξης. Καλούμε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να παρέμβει άμεσα ώστε να εναρμονιστεί η στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τις διακηρυγμένες θέσεις της Αριστεράς για υποστήριξη των Παλαιστινίων προσφύγων.

Σύλλογος Ιντιφάντα

https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!