Όταν οι αποικιοκράτες συνομιλούν για τις αποικίες τους

 

Της Μαρίνας Μπρέστα

 

Τις τελευταίες μέρες, ο γνωστός Σόιμπλε έχει προβεί σε ιδιαίτερα ταπεινωτικές δηλώσεις για την Ελλάδα. Αποκορύφωμα το «αστειάκι» του σε συνομιλία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα που αναπαρήγαγε σε συνέδριο της Bundesbank στη Φρανκφούρτη. Είπε λοιπόν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών: «Είπα στον Λιου ότι θα πάρουμε το Πουέρτο Ρίκο στο ευρώ αν πάρετε εσείς την Ελλάδα, νόμιζε ότι αστειευόμουν».

Ποιοι είναι αυτοί που συνομιλούν; Οι δύο υπουργοί των χωρών οι οποίες έχουν βάλει σε ειδικό καθεστώς το Πουέρτο Ρίκο και την Ελλάδα, με τις όποιες διαφορές των δύο περιπτώσεων. Μιλούν για τις αποικίες τους. Κάνουν παζάρια εις βάρος δυο κυρίαρχων χωρών, δύο λαών. Είναι διατεθειμένοι να ανταλλάξουν τις προβληματικές αποικίες τους, τα οικόπεδα τους. Τις αντιμετωπίζουν σαν ενοχλητικά, καθυστερημένα κράτη, που μόνο προβλήματα ξέρουν να δημιουργούν και δεν συμμορφώνονται. Τριτοκοσμικές χώρες που είναι ατύχημα το γεγονός ότι γειτνιάζουν με τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο, με τα κράτη της σύγχρονης «άριας φυλής». Χώρες-«σκουπίδια» που αφού τις ξεζούμισαν, τώρα τους θυμίζουν ενοχλητικά τα αποτυχημένα πειράματά τους.

Αυτή η συνομιλία πέρασε σχεδόν «στα ψιλά», αν εξαιρέσει κανείς τα σχόλια που προκάλεσε κυρίως στο Διαδίκτυο. Είναι εξοργιστικό ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από μεριάς της ελληνικής κυβέρνησης. Καλά, κανείς δεν σκέφτηκε έστω να καταδικαστεί λεκτικά αυτή η αποικιοκρατικού ύφους, προσβλητική για τον ελληνικό λαό, δήλωση;

Ας μιλήσουμε, όμως, και για το Πουέρτο Ρίκο: Την 1η Ιουλίου ανακοίνωσε αδυναμία πληρωμής δόσης 400εκ. δολαρίων που έληγε την ίδια μέρα και συνολικά του χρέους της χώρας που φτάνει τα 73 δισ. δολάρια. Όμως η χώρα δεν μπορεί να κηρύξει χρεοκοπία, όντας αποικία αφού ο ισχύων νόμος των ΗΠΑ δεν της αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα. Και άρα δεν μπορεί να προστατευθεί από το Διεθνές Δίκαιο. Είναι μια χώρα που η Ιστορία της με την κρίση χρέους και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το ντόπιο πολιτικό προσωπικό, υπαλλήλους των ΗΠΑ, θυμίζει αρκετά Ελλάδα. Δάνεια, μέτρα, ξεπούλημα δημοσίου πλούτου που οδηγούν τον λαό στην εξαθλίωση και τους νέους ανθρώπους στην μετανάστευση.

Υπάρχουν όμως και άλλες ομοιότητες με το Πουέρτο Ρίκο. Το 2012, σε δημοψήφισμα που έγινε, το 61% (!) ψήφισε υπέρ ισχυρής αυτονομίας από τις ΗΠΑ. Οι λαοί λένε τα «όχι». Και οι δύο υπουργοί ξέρουν καλά ότι αυτοί είναι ο αστάθμητος παράγοντας. Ο αγώνας για ανεξαρτησία θα κόψει το γέλιο στους σύγχρονους ελεεινούς αποικιοκράτες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!