Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Ισραήλ απέκλεισε το μέλος της Κνεσέτ, Χανίν Ζοάμπι (της Εθνικής Δημοκρατικής Συνέλευσης), από το να διεκδικήσει θέση στις επερχόμενες ισραηλινές εκλογές. Ο αποκλεισμός ήρθε μετά από αιτήματα που κατέθεσαν γι’ αυτό το ζήτημα τα κόμματα Λικούντ και Γισραέλ Μπεϊτένιου.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ Γιεχούντα Γουαϊνστάιν, δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να αποκλειστεί η Ζοάμπι και η απόφαση της επιτροπής αναμένεται να ανατραπεί την επόμενη εβδομάδα από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μιλώντας στο Εναλλακτικό Κέντρο Πληροφόρησης την περασμένη εβδομάδα, πριν την απόφαση της επιτροπής, η Ζοάμπι είχε πει πως «Το Ισραήλ με μετέτρεψε πετυχημένα σε κάποια που μισεί τους Εβραίους, μια τρομοκράτισσα, μια οπαδό του απομονωτισμού. Όμως δεν είμαι τίποτα από αυτά τα πράγματα. Ο λαϊκός αγώνας έχει σημασία και η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου είναι το μοντέλο μου».

«Ποτέ δεν μίλησα για ένοπλο αγώνα», συνέχισε η Ζοάμπι. «Μιλώ για λαϊκό αγώνα, για διεθνή αγώνα. Όμως οι Παλαιστίνιοι στο Ισραήλ δεν επιτρέπεται να μιλούν για κανενός είδους αγώνα».

Η Σιωνιστική Ένωση (Εργατικό κόμμα και το κόμμα Χατνούα) ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στον αποκλεισμό τόσο της βουλευτού της Κνεσέτ όσο και του Μπαρούχ Μπάρζελ, ενός εποίκου από τη Χεβρώνα που συνεχίζει να δουλεύει με την χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση Κατς του Ραβίνου Μέιρ Καχάνα. Η Ζοάμπι, που λέει για τον εαυτό της ότι ανήκει στο μοναδικό δημοκρατικό μπλοκ της Κνεσέτ (τον Κοινό Αραβικό Συνδυασμό), τρομάζει από τη σύγκριση. «Τι έχουν να κάνουν οι πολιτικές μου για οικουμενική ισότητα, με αυτόν;» ρωτάει.

«Δεν είμαι προκλητική», δηλώνει η Ζοάμπι, αντιπαρατιθέμενη ευθέως με ένα κοινό στερεότυπο πολλών Ισραηλινών. «Η πραγματικότητα είναι προκλητική, όχι εγώ. Και οι Παλαιστίνιοι είναι αόρατοι στο Ισραήλ, ώστε και μόνο που με βλέπουν στην Κνεσέτ, τον πιο σιωνιστικό θεσμό, παραείναι, για πολλούς. Ναι, τόσο άσχημη είναι η κατάστασή μας στο Ισραήλ».

 

Σύλλογος Ιντιφάντα

https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!