Η καθαίρεση του Γιερ Λαπίντ και της Τζίπι Λίβνι την προηγούμενη εβδομάδα επειδή δεν ψήφισαν στην πρώτη ακρόαση τον Βασικό Νόμο για το Εβραϊκό Κράτος οδήγησε σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ το Μάρτιο. Ο νόμος, ο οποίος θα εντασσόταν στη σειρά νόμων με συνταγματική ισχύ, καθώς το Ισραήλ δεν έχει Σύνταγμα, λέει ότι το Ισραήλ είναι το εθνικό κράτος των Εβραίων. Μερικές βασικές αλήθειες:Γιατί το Ισραήλ δεν έχει Σύνταγμα; Γιατί κανένα μοντέρνο κράτος δεν είναι δυνατό να έχει Σύνταγμα με καθαρά ρατσιστικό χαρακτήρα (πολίτες δύο κατηγοριών σύμφωνα με τη θρησκεία). Επιπλέον γιατί δεν αναγνωρίζει τα σύνορα που προσδιορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Επειδή αυτά θα αποφασιστούν με διαπραγματεύσεις; Όχι. Τα σύνορα θεωρητικά είναι ανεξάρτητα από τα κατεχόμενα εδάφη.

 

  • Η ιδέα της αναγνώρισης του Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος δηλαδή με περιστολή των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων κατοίκων προβάλλεται αρκετό καιρό τώρα. Μάλιστα είχε τεθεί ως όρος στις διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία δεν ήταν δυνατό να τον δεχτεί οπότε κατηγορήθηκε για τη διακοπή των «διαπραγματεύσεων».

 

  • Οι άλλες αφορμές που αναφέρονται για την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών Λαπίντ είναι επίσης αξιοσημείωτες: ο Νετανιάχου πράγματι επιθυμεί τρομακτική αύξηση του προϋπολογισμού για το στρατό και δεν θέλει μείωση του φόρου στις νέες κατοικίες. Το ποσό που θα συγκεντρώνεται από το φόρο θα πηγαίνει σε νέα οικιστικά προγράμματα (σε εποικισμούς από ό,τι καταλαβαίνουμε).

 

  • Τι έρχεται μετά; Ήδη έχει κατατεθεί αντι-τρομοκρατικός νόμος με βάση τον εθνικό νόμο που θα ψηφιστεί μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με αυτόν οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι του Ισραήλ που καταδικάζονται για υποστήριξη της τρομοκρατίας θα χάνουν την υπηκοότητά τους και θα απελαύνονται! Επίσης τα μέλη της οικογένειάς τους θα έχουν την ίδια τύχη εφόσον δεν αποκηρύξουν το εν λόγω μέλος. Είναι περιττό εδώ να μιλήσουμε για τον ορισμό της τρομοκρατίας σύμφωνα με το Ισραήλ.

 

  • Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη αύξηση στα ποσοστά του Νετανιάχου και πολλές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο επιδιώκει εκλογές. Δηλαδή να δημιουργήσει έναν ισχυρό συνασπισμό με τα ακραία θρησκευτικά κόμματα που τον υποστηρίζουν. Η ισραηλινή κοινωνία εξαχρειώνεται. Όπως και ιστορικά μετά από κάθε μεγάλη σφαγή των Παλαιστίνιων ο βασικός εμπνευστής της σφαγής βρίσκεται ενισχυμένος. Οι ευσεβείς πόθοι ότι η ισραηλινή κοινωνία θα γίνει κάποτε προοδευτική και θα συνειδητοποιήσει το έγκλημα δεν επαληθεύονται. Είναι φανερό ότι μόνο η διεθνής πίεση για λογοδοσία, δικαιοσύνη και ελευθερία, καθώς και η αντίσταση θα σταματήσουν αυτή την καταστροφική πορεία.

 

Σύλλογος Ιντιφάντα

https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!