Σκιές Χρυσής Αυγής στη δίκη για τον Κώστα Κατσούλη

 

Σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο επανέρχεται στην Κρήτη η συζήτηση για τη γηπεδική βία. Εσχάτως η συζήτηση φτάνει όλο και συχνότερα μέχρι τις παρυφές της Χρυσής Αυγής, ειδικά με όσα ακούγονται στο ακροατήριο της δίκης για τη δολοφονία του φιλάθλου του Εθνικού Κώστα Κατσούλη, σε αγώνα με τον Ηρόδοτο, στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου πριν από ενάμιση χρόνο.

Την τελευταία εβδομάδα στη δίκη δημιουργήθηκε ένταση τόσο μεταξύ της οικογένειας του θύματος και των συνηγόρων υπεράσπισης αλλά και μεταξύ των ίδιων των εκπροσώπων των κατηγορουμένων όταν διαπιστώθηκε πως από συγκεκριμένες πλευρές γίνεται προσπάθεια ένας εκ των κατηγορουμένων να πέσει στα μαλακά σε σχέση με τους άλλους φερόμενους ως δράστες.

Η συνήγορος ενός εκ των κρατουμένων έφτασε να ρωτά δημοσίως αν συγκεκριμένοι μάρτυρες κατηγορίας, που μεταστρέφουν τις καταθέσεις τους, βρίσκονται στην ίδια «ομάδα» με συγκεκριμένο κατηγορούμενο, «δείχνοντας» προς τη Χρυσή Αυγή. Αποτελεί κοινό μυστικό πως στη Ν. Αλικαρνασσό, εκτός από την έδρα του Ηροδότου βρίσκεται και η έδρα της Χρυσής Αυγής για όλο το νομό Ηρακλείου και πως η διείσδυσή της σε χώρους νεανικούς – αθλητικούς είναι μεγάλη.

Την ίδια στιγμή, στο Ηράκλειο παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιάννη Ζαϊμάκη και της Ελένης Φουρναράκη με τίτλο Κοινωνία και αθλητισμός στην Ελλάδα. Το βιβλίο καταγράφει τις καθυστερημένες είναι η αλήθεια προσπάθειες των κοινωνικών επιστημόνων να καταπιαστούν με το χώρο του αθλητισμού και η συζήτηση πολύ γρήγορα πήγε στην οπαδική βία. Εξάλλου και στο περιεχόμενο του βιβλίου αφιερώνεται ειδικό κεφάλαιο σε αυτό το θέμα με τις απόψεις των κοινωνικών επιστημόνων να συγκλίνουν πως η βία (όπως και η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και οι φασιστικές συμπεριφορές) εμφιλοχωρούν περισσότερο σε γειτονιές προσφυγικές, φτωχές, με χαμηλό (ή και καθόλου) ατομικό εισόδημα. Όπως συμβαίνει και στη Νέα Αλικαρνασσό…

 

Μ.Δ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!