Προσπάθεια συγκάλυψης στη δίκη για τη δολοφονία του φιλάθλου του Εθνικού, καταγγέλλουν οι γονείς του και συλλογικότητες της Κρήτης

του Μάριου Διονέλλη

 

Προσπάθεια συγκάλυψης της δολοφονίας του φιλάθλου Κώστα Κατσούλη εξυφαίνεται στο δικαστήριο της Νεάπολης Λασιθίου όπου ξεκίνησε η δίκη των έξι κατηγορουμένων για τον θανάσιμο τραυματισμό του, στις 14 Σεπτεμβρίου 2014. Από την πλευρά της υπεράσπισης γίνεται συστηματικά λόγος για «παθολογικά αίτια» που οδήγησαν στον θάνατο του φιλάθλου βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα αναίτια και σφοδρά χτυπήματα που δέχτηκε από τους χούλιγκαν του Ηροδότου. Απώτερος σκοπός είναι να πέσουν στα μαλακά οι υπεύθυνοι της τραγωδίας, ενώ οι συνήθεις ανησυχούντες για τη βία στα γήπεδα, βουλευτές και κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης, είναι παντελώς απόντες.

Το βάρος της υπεράσπισης του παιδιού τους σηκώνουν οι γονείς του και λίγοι οπαδοί του Εθνικού που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στο γήπεδο του Ηροδότου στη Νέα Αλικαρνασσό, ενώ για μια δεύτερη δολοφονία του Κώστα Κατσούλη μιλούν σε ανακοίνωσή τους συλλογικότητες των Χανίων, όπου ζούσε και ανέπτυσσε έντονη κοινωνική δράση το θύμα της επίθεσης.

Μεταξύ άλλων το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, η Συλλογικότητα «Χωριά» Βορειοδυτικής Κρήτης και η κατάληψη Rosa Nera τονίζουν πως «για άλλη μια φορά θεσμικοί και κοινωνικοί μηχανισμοί προσπαθούν να συσκοτίσουν τα χαρακτηριστικά μιας δολοφονίας που απειλεί να κάνει ορατό τον τρόπο που λειτουργεί η σχέση όλων των αθλητικών συλλόγων με τη δημιουργία ιδιωτικών στρατών» ενώ στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «πρόθυμους ιατροδικαστές που αναλαμβάνουν να θολώσουν την εικόνα λέγοντας ψέματα ότι ο θάνατος προήλθε από ανεύρυσμα, από εγκεφαλικό».

Η συγκεκριμένη δίκη έχει πλήθος ιατρικών στοιχείων και παραμέτρων. Όταν κατέρρευσε η θεωρία του ανευρύσματος, εμφανίστηκε σε κάποια ιατροδικαστική έκθεση η θεωρία της προϋπάρχουσας παθολογικής οντότητας και συγκεκριμένα της αμυλοειδούς αγγειοπάθειας, η οποία πιθανόν να συνετέλεσε στο θάνατο του φιλάθλου του Εθνικού.

 

«Προμελετημένο»

Για ξεκάθαρη δολοφονία του γιου του μίλησε στο δικαστήριο ο πατέρας του Κώστα Κατσούλη ο οποίος, μάλιστα, δέχτηκε και φραστική επίθεση από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων. Παρ’ όλα αυτά μίλησε για «προμελετημένο έγκλημα» καθώς ο γιος του μπήκε στο στόχαστρο επειδή προσπάθησε να προστατέψει γυναίκες και παιδιά από την πλευρά του Εθνικού που βρίσκονταν στις κερκίδες όταν έγινε η επίθεση των χούλιγκαν του Ηροδότου.

Συνολικά στη δίκη, που συνεχίζεται τη Δευτέρα, θα εξεταστούν 42 μάρτυρες ενώ στο εδώλιο κάθονται έξι κατηγορούμενοι, οι πέντε εκ των οποίων παραμένουν κρατούμενοι μετά τη σύλληψή τους, λίγες μέρες μετά τα επεισόδια. Η προσπάθεια χαλάρωσης των συνεπειών έχει ήδη φανεί από την αλλαγή του βουλεύματος με το οποίο παραπέμφθηκαν οι κατηγορούμενοι αφού η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση μεταβλήθηκε σε «σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη».

 

Και στο βάθος Χρυσή Αυγή

Στο βάθος της υπόθεσης Κατσούλη κρύβεται η δράση της Χρυσής Αυγής στη Νέα Αλικαρνασσό. Η προσφυγική γειτονιά, στα ανατολικά του Ηρακλείου, έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε έναν από τους πυρήνες του ναζιστικού μορφώματος στην Κρήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή λειτουργούν τα ημι-παράνομα γραφεία της Χρυσής Αυγής για ολόκληρο τον Νομό Ηρακλείου. Τα γραφεία είχαν σφραγιστεί μετά την έφοδο εισαγγελέα και την ανεύρεση μαχαιριών και λοστών, ωστόσο επαναλειτουργούν με τη σιωπηρή ανοχή των Αρχών. Η στενή σχέση του πυρήνα της Χρυσής Αυγής με τους θερμόαιμους οπαδούς του τοπικού Ηροδότου είναι κοινό μυστικό στην περιοχή, ενώ κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έχουν σαφείς σχέσεις με την οργάνωση.

Την προσπάθεια να πέσει στα μαλακά ο Ηρόδοτος είχαν ενθαρρύνει και τοπικοί βουλευτές του Ηρακλείου, οι οποίοι λίγες μέρες μετά το περιστατικό είχαν «συνοδεύσει» τη Διοίκηση της ομάδας στον υπουργό Αθλητισμού προσπαθώντας να μειώσουν την ποινή που επρόκειτο να επιβληθεί.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!