Είναι πασίγνωστο και επιβεβαιωμένο επιστημονικά ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης που υπάρχει στα κάθε είδους αναψυκτικά βλάπτει σοβαρά την υγεία των ανθρώπων και ιδίως των παιδιών. Αλλά ό,τι και να λέγεται κι ό,τι και να γράφεται ισοπεδώνεται και εξουδετερώνεται κάτω από τον οδοστρωτήρα των πολυεθνικών που χωρίς οίκτο περνάει, φανερά και συγκαλυμμένα, πάνω από τις κοινωνίες και διαβρώνει κάθε νου εφ’ όρου ζωής. Ποιος να ξεφύγει και πώς; Τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες, περιοδικά, αφίσες, μπλουζάκια, διαφημίσεις σε γήπεδα, δρόμους, κινηματογράφους, θέατρα, καφενεία, μπαρ, εστιατόρια, σουπερμάρκετ, περίπτερα, πλοία, ξενοδοχεία, ομπρέλες στη θάλασσα, φανέλες αθλητών, παντού, πρώτα φτάνει η Κόκα Κόλα στην πιο απόμακρη γωνιά του κόσμου και μετά όλα τα άλλα. Από τους «φυσικούς χυμούς» μέχρι το τσάι, όλα είναι ντοπαρισμένα με ζάχαρη! Ακόμα και πολλά απ’ αυτά που διαφημίζονται ότι δεν έχουν ζάχαρη!

Ευαισθητοποιημένοι γονείς και δάσκαλοι συμπράξανε σε ένα σχολείο στην Ιταλία και μαζί με τους μαθητές έφτιαξαν ένα πίνακα που δείχνει ότι όλα τα δημοφιλή αναψυκτικά είναι σκέτα δηλητήρια. Πιο επικίνδυνα γιατί σκοτώνουν σε βάθος χρόνου γλυκαίνοντας τα θύματα.

Από το δημοσίευμα της Γεωργίας Γαστεράτου μεταφέρουμε τα ευρήματα που προέρχονται από την ιταλική ιστοσελίδα today.it:

Νερό: 0,0 g ανά πακέτο – 0,0 ανά 100 ml, Γάλα και σοκολάτα: 11 g ανά πακέτο – 5,5 g ανά 100 ml, Multivit Ανανάς Ακτινίδιο και Orange: 24 g ανά πακέτο –12 g ανά 100 ml, Γεύση πορτοκάλι ποτό: 27 γραμμάρια ανά συσκευασία – 13,5 γρ. ανά 100 ml, Red Bull: 27 γραμμάρια ανά συσκευασία – 11 ανά 100 ml, NESTEA λεμόνι: 36 γρ. ανά πακέτο – 7,2 ανά 100 ml, Coca Cola: 39 γρ. ανά συσκευασία – 10,6 ανά 100 ml.

Γιατί δεν το κάνουμε σε όλα τα σχολεία και όχι μόνο; Δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα και είναι τόσο ξεκάθαρο και σαφές που μπορεί να πείσει και τους πιο εξαρτημένους από τη «δόση» τους.

Ι. Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!