Παρότι όλα, φαινομενικά, δουλεύουν προς όφελος του «σουλτάνου», οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα δοθεί μάχη μέχρι τις 23 Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Φαίνεται ότι το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, σε ενιαία ψηφοδέλτια με τους (ακόμα πιο) ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους του ΜΗΡ, συγκεντρώνει ποσοστά της τάξης του 47-50%. Αυτές οι προγνώσεις δημοσιοποιούνται από τα τουρκικά ΜΜΕ, που ελέγχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τον Ερντογάν.

Πονοκέφαλο προκαλεί στον Τούρκο πρόεδρο το νέο κόμμα ΙΥΙ (Καλό Κόμμα) του οποίου ηγείται η Μεράλ Ακσενέρ. Το κόμμα δημιουργήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από πρώην μέλη του ακροδεξιού MHP και των κεμαλιστών «σοσιαλδημοκρατών» (CHP) και φαίνεται ότι κόβει ψήφους από τη συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ, αφού παρουσιάζεται ως το αντίπαλο δέος. Μάλιστα στις δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, η Ακσενέρ εμφανίζεται ως η πιο επικίνδυνη αντίπαλος του Ερντογάν, με ποσοστά που φτάνουν το 48%.

Τα σενάρια, ωστόσο, είναι ακόμα ανοιχτά για τις υποψηφιότητες στις εκλογές, αφού ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί όλες –επισήμως, ούτε καν αυτή του Ερντογάν– και διάφοροι κάνουν λόγο ακόμα και για συμμαχία του κόμματος της Ακσενέρ με τους κεμαλιστές. Αξιωματούχοι του CHP υποστηρίζουν ότι η κίνηση της Ακσενέρ είναι αναγκαία ώστε να υπάρξει ένα αντίπαλο δέος στον Ερντογάν. Από την άλλη, υπάρχουν φήμες και για υποψηφιότητα του πρώην προέδρου –και πρώην μέλος του ΑΚΡ– Αμπντουλά Γκιούλ, τυχόν υποψηφιότητα του οποίου σίγουρα θα ψαλιδίσει το ποσοστό της συμμαχίας του Ερντογάν.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) πιθανότατα θα έχει ως υποψήφιο τον Σ. Ντεμιρτάς. Με αρκετούς βουλευτές του να έχουν καθαιρεθεί από το κοινοβούλιο –αμέσως μετά την εξαγγελία των πρόωρων εκλογών την περασμένη εβδομάδα διαγράφηκαν δύο ακόμα– και ενώ πολλά στελέχη του παραμένουν στις φυλακές της Τουρκίας, το HDP τονίζει συνεχώς ότι πρόκειται για εκλογές που διεξάγονται υπό το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, που ανανεώνεται διαρκώς από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι σήμερα. Ο νυν συμπρόεδρος του κόμματος, Σεζάι Τεμελί, έδωσε τον τόνο δηλώνοντας: «Είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές, από την ημέρα που τα αγαπημένα μας παιδιά σφαγιάστηκαν στο Σουρούτς, στην Άγκυρα και το Τσιζρέ. Η 24η Ιουνίου θα είναι μέρα αναμέτρησης».

Γ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!