Είναι δύσκολο να κατανοηθεί τι οδηγεί τις σκέψεις και τις αποφάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Είναι η ιδεοληψία; Είναι η άγνοια; Δεν μπορεί να μην υπάρχει ούτε ένας στον κύκλο του που να μην είναι σε θέση να κατανοήσει τι σημαίνει η παρουσία τόσων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών σε μια χώρα που είναι αδύνατο να εγγυηθεί ανθρώπινους όρους επιβίωσης στους πολίτες της, πολύ περισσότερο στους κατατρεγμένους που εγκλωβίζονται εδώ.

Μάλλον είναι ο κυνισμός. Ο κυνισμός που θεριεύει μπροστά στις επιτυχίες των 450 μνημονιακών μεταρρυθμίσεων που κανένας δεν τόλμησε πριν από αυτόν να κάνει. Ο κυνισμός μπροστά στην εξάντληση όλων των περιθωρίων να διασωθεί εκλογικά, μετατρέποντας τη χώρα σε δουλικό του ΝΑΤΟ και του ευρω-ιερατείου.

Όταν η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., την περασμένη εβδομάδα, κατέρρεε υπό το βάρος των πολιτικών σεισμών που γεννούν οι συνέπειες των μεταναστευτικών ροών στο πολιτικό σύστημα της Ευρώπης, ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να τη διασώσει. Όταν η Μέρκελ βρισκόταν μπροστά σε μια πρωτοφανή κυβερνητική κρίση λόγω των απειλών του κυβερνητικού της εταίρου, ο Αλ. Τσίπρας ανέλαβε να της προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες.

Αποδέχθηκε ότι ένα «κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα», όπως διακήρυσσε αρειμανίως, μπορεί να επιλυθεί με «διμερείς συμφωνίες» μεταξύ των προθύμων. Είναι άγνωστο τι ακριβώς συμφωνήθηκε στις επαφές Τσίπρα – Μέρκελ. Είναι άγνωστος ο αριθμός μεταναστών που θα επιστρέψει στη χώρα, το που θα εγκατασταθούν, αν το μέτρο θα γενικευτεί και επιστροφές θα γίνουν από όλη την Ε.Ε. Για όλα αυτά δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση. Αντίθετα το μόνο που έγινε γνωστό ήταν τα περίφημα «ανταλλάγματα».

Περιχαρής ο Αλ. Τσίπρας για την νέα «επιτυχία» νόμισε ότι πήρε και «δώρο». «Παρατείνεται», είπε, «το καθεστώς χαμηλού ΦΠΑ όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση». Και για να τονίσει το μέγεθος της προσωπικής του επιτυχίας συμπλήρωσε «τουλάχιστον όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός»… Από κοντά διθύραμβοι από Βίτσα, Εφ.Συν. και λοιπή συντροφιά.

Μέχρι που ήρθε η πληρωμένη απάντηση. Δεν συμφώνησε ούτε η Μέρκελ, ούτε οι θεσμοί σε ένα τέτοιο μέτρο. Και στην κυβέρνηση σιωπή ιχθύος.

Θλιβερή μοίρα όσων νομίζουν ότι θα διασωθούν με τα μπράβο του Τραμπ, για τις δαπάνες υπέρ ΝΑΤΟ, του Μοσκοβισί, του Γιούνκερ και της Μέρκελ.

Θλιβερή κατάντια όσων φιλοδοξούν τον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!