Η νίκη του γιου του δικτάτορα Μάρκος στις προεδρικές εκλογές των Φιλιππίνων προκαλεί ισχυρές αναταράξεις. Το εκτός νόμου Κ.Κ. Φιλιππίνων χαρακτηρίζει «έκνομο» το νέο προεδρικό δίδυμο (αντιπρόεδρος εκλέχθηκε η κόρη του απερχόμενου προέδρου Ντουτέρτε, που κατά τα άλλα δήλωνε «ουδέτερος» στην εκλογική μάχη!), καταγγέλλοντας ότι «η υποτιθέμενη σαρωτική νίκη των Μάρκος-Ντουτέρτε ήταν κλοπή μέσω νόθευσης των αποτελεσμάτων του αυτοματοποιημένου μηχανισμού ψηφοφορίας, εξαγοράς ψήφου και εξαναγκασμού διά ένοπλων απειλών». Ήδη πολύ πριν τις εκλογές το Κ.Κ. και το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο είχαν καταγγείλει ότι η ελεγχόμενη από τον Ντουτέρτε Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή προετοίμαζε τη νοθεία ακριβώς μέσω των συσκευών Smartmatic, ενώ ταυτόχρονα παρακρατικοί μηχανισμοί θα εφάρμοζαν τις πιο «παραδοσιακές» μεθόδους της εξαγοράς και του εκφοβισμού.

Η ανακήρυξη του υιού Μάρκος σε νικητή προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Μανίλα, έξω από την έδρα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, και σε πολλές ακόμη πόλεις. Η ίδια η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή παραδέχθηκε ότι πάνω από 1 εκατομμύριο ψήφων «χάθηκε(!) λόγω δυσλειτουργίας 1.800 συσκευών Smartmatic, που καταμετρούν αυτόματα τις ψήφους». Επιπλέον, οργανώσεις εποπτείας της εκλογικής διαδικασίας και κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν εκατοντάδες περιστατικά μαζικής εξαγοράς ψήφων, εξαναγκασμού ομάδων πολιτών να ψηφίσουν τον υιό Μάρκος υπό την απειλή όπλων (ιδίως στην ύπαιθρο) κ.λπ. Τις υποψίες για νοθεία ενισχύει και η συντριπτική, σε βάρος του δίδυμου Μάρκος-Ντουτέρτε, σύγκριση των ισχνών προεκλογικών συγκεντρώσεων του με αυτές της υποψήφιας προέδρου Λένι Ρομπρέντο, στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Σύμφωνα με το Κ.Κ. Φιλιππίνων, «η κλίκα Μάρκος-Ντουτέρτε εκπροσωπεί ό,τι χειρότερο υπάρχει στο στρατόπεδο της τυραννίας και της διαφθοράς. Ο Μάρκος τζούνιορ υπερασπίζεται ανοιχτά τη 14χρονη φασιστική δικτατορία. Το καθεστώς αυτού του διδύμου θα είναι συνέχεια της προηγούμενης τυραννικής και διεφθαρμένης διακυβέρνησης και της υποταγής σε ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ο Μάρκος τζούνιορ θα συνεχίσει την πολιτική διπλής δουλοπρέπειας του Ντουτέρτε, τόσο προς την Κίνα όσο και προς τις ΗΠΑ. Μια πολιτική που ωθεί τη χώρα μας να βρεθεί στο μέσο μιας όλο και πιθανότερης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας». Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου εκτιμά ότι, τελικά, «ο υιός Μάρκος θα αποδειχθεί, όπως συνέβη και με τον πατέρα του, ο αποτελεσματικότερος στρατολόγος του αντάρτικου»!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!