Η μονομερής απόφαση του πρωθυπουργού Μπαταράι διάλυσης της Συντακτικής Συνέλευσης και προκήρυξης εκλογών στις 22 Νοέμβρη, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης της επαναστατικής πτέρυγας του μαοϊκού κόμματος.

Σε μια ογκώδη πανεθνική διάσκεψη στις 16-18 Ιούνη στο Κατμαντού, με την παρουσία των ιστορικών κομματικών ηγετών και των προέδρων των επαναστατικών μαζικών οργανώσεων, ιδρύθηκε το νέο επαναστατικό κόμμα, ονόματι Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ-Μαοϊκό.
Κύρια αντίθεση, εσωτερικά, χαρακτηρίστηκε αυτή μεταξύ της κομπραδόρικης, γραφειοκρατικής αστικής και φεουδαρχικής τάξης και του λαού, ενώ, διεθνώς, αυτή μεταξύ του ιμπεριαλισμού και των καταπιεζόμενων εθνών. Για μια νέα δημοκρατική επανάσταση, διαμέσου μιας λαϊκής εξέγερσης, κύριος τακτικός στόχος τέθηκε η Ομόσπονδη Λαϊκή Δημοκρατία και η Εθνική Ανεξαρτησία, με συμπληρωματικούς όχι μια Συντακτική Συνέλευση, αλλά ένα Συμβούλιο όλων των κομμάτων, μια Ενιαία Προσωρινή Κυβέρνηση και μια Νέα Πολιτική Διέξοδος. Παράλληλα, αποφασίστηκε η δημιουργία Ενιαίου Μετώπου με πατριώτες, αντιμοναρχικούς, αριστερούς και υπέρμαχους της ομοσπονδίας.
Στον κομματικό απολογισμό, αναγνωρίστηκε πως, ενώ ως τακτική για προσωρινή κυβέρνηση και εκπόνηση συντάγματος υπό την ηγεσία του Κόμματος ήταν σωστή, παράλληλα άνοιξε το δρόμο για τον οπορτουνισμό, ενώ η ονομασία των ιδεολογικών επεξεργασιών του κόμματος ως «δρόμος Πρατσάντα» στην πράξη ήταν εσφαλμένη.
Για τη «Δημοκρατία στον 21ο αιώνα», αν και η Κεντρική Επιτροπή είχε αποδεχτεί τον ανταγωνιστικό και όχι μόνο συνεργατικό χαρακτήρα των φιλικών κομμάτων, τελικά, το Κόμμα συναγωνιζόταν και μη φιλικά κόμματα. Συνεπώς, η πρόταση αυτή συνιστούσε πρόσχημα για την εγκατάλειψη του στόχου για λαϊκοδημοκρατική και προλεταριακή κρατική εξουσία, με την αστική δημοκρατία να εξελίσσεται σε στρατηγικό στόχο.
Επίσης, διαπιστώθηκε η δεξιά νεο-ρεβιζιονιστική παρέκκλιση των Πρατσάντα-Μπαταράι, παρά τον αρχικό θετικό τους ρόλο, που αφορούσε τη θεωρία, την πολιτική, τη φιλοσοφία, την τακτική και τη συμπεριφορά τους, λαμβάνοντας τη μορφή δεξιού λικβινταρισμού και εθνικής και ταξικής συνθηκολόγησης.
Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε την οργάνωση πειθαρχημένου κόμματος βάσει συλλογικών αποφάσεων από Επιτροπές, με κώδικα συμπεριφοράς και διαφάνεια στα οικονομικά. Το πρώτο συνέδριο θα διεξαχθεί στις 12 Φλεβάρη 2013, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα της ενότητας, σε περίπτωση διόρθωσης των σφαλμάτων των Μπαταράι-Πρατσάντα. Η αντίδραση του Πρατσάντα ήταν η δήλωση πρόθεσης παραίτησης από την κομματική προεδρία.

Πέτρος Αλ Αχμάρ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!