Στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου είχαμε αναφερθεί στον ωμό εκβιασμό της κοινοπραξίας (ΑΕΓΕΚ) που έχει αναλάβει την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, προς το Ελληνικό Δημόσιο. Η κοινοπραξία απαιτεί από το Ελληνικό Δημόσιο 560εκ. επιπλέον του 1 δισ. προϋπολογισμού του έργου για να συνεχίσει τις εργασίες.

Την Παρασκευή, 21/11, μια ημέρα μετά την ειδική συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, η Αττικό Μετρό με δελτίο Τύπου δηλώνει ότι «δεν τρομοκρατείται, ούτε εκβιάζεται». Εύλογα γεννιέται το ερώτημα: Ποιος τρομοκρατεί και ποιος εκβιάζει; Επίσης, αφήνει σαφέστατους υπαινιγμούς για τη στάση του περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Όμως, περισσότερα ερωτηματικά και απορίες δημιουργούνται από την παντελή έλλειψη κριτικής στον εργολάβο, ο οποίος κατά το νόμο και τη σύμβαση έχει την ευθύνη υλοποίησης του έργου. Ουδεμία αναφορά έγινε στις 5 εταιρίες της κοινοπραξίας, ενώ τα πυρά εστιάστηκαν μόνο στο φορέα που κάνει την επίβλεψη του έργου, δηλαδή στην Αττικό Μετρό. Ξαφνικά, δηλαδή, πραγματοποιείται μια πρωτοφανής επίθεση υποβολιμιαίας κριτικής στην κρατική εταιρία η οποία προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον». Και συνεχίζει με τον ίδιο αιχμηρό τρόπο αναφερόμενη στον πρόεδρο του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μπίλια: «Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί όταν στην επίθεση αυτή συμμετέχει υπεύθυνος φορέας του οποίου ο εκπρόσωπος παράλληλα εξυπηρετεί προσωπικά του συμφέροντα ως συνεργάτης του εργολάβου». Αναρωτιέται επίσης: «Αλήθεια, τι μπορεί να υποθέσει ο Έλληνας πολίτης όταν ακούει υπεύθυνους φορείς της πόλης να αναμασούν δημόσια καταγεγραμμένες θέσεις της αναδόχου εταιρίας, όπου με βάση αυτές διεκδικεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο».

Να σημειώσουμε ότι με απόφαση της Μητροπολιτικής Eπιτροπής θα συγκροτηθεί, με συντονιστή τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας, αντιπροσωπεία που θα επισκεφτεί για το θέμα τον αρμόδιο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη. Ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει όλη αυτή την περιπλοκή. Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα συνέλθει η τριμελής Διαιτησία. Δικηγόρος της κοινοπραξίας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο υπερασπιστής μεγαλοεργολαβικών συμφερόντων και βαθύς γνώστης τέτοιων θεμάτων κ. Ρόβλιας, ο οποίος έχει μακρά κυβερνητική θητεία σε σχετικά υπουργεία, είτε ως υφυπουργός είτε ως γεν. γραμματέας, επί σειρά ετών βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ.

Όσοι γνωρίζουν θέματα διεκδικήσεων μεγαλοεργολάβων κατά του Ελληνικού Δημοσίου αναγνωρίζουν την υπερασπιστική δεινότητα του κ. Ρόβλια. Ελπίζουμε και το Ελληνικό Δημόσιο να έχει έναν ισάξιο και μαχητικό υπερασπιστή.

Την περασμένη Τετάρτη κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την ΕΕΚΕ Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό κ. Τσίτουρα και δήλωσε την αποφασιστική θέση του κόμματος να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και την αποπεράτωση του μετρό Θεσσαλονίκης το συντομότερο!

 

Γ.Θ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!