Δέκα από τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για τις ευθύνες του κυβερνητικού επιτελείου για την τελική κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Μιλούν για αυθαιρεσία και έλλειψη συλλογικών αποφάσεων, ενώ καλούν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο. Υποστηρίζουν, τέλος, ότι η Ελλάδα μπορεί αλλιώς, έξω από το δίλημμα “υποδούλωση ή Grexit” και διαχωρίζονται από τη λογική των εύκολων λύσεων.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:

 

Δήλωση μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (15/07/2015)

Υπογράφουμε το κείμενο των 109 μελών της Κ.Ε. για άμεση σύγκλιση της, διότι:

1. Η ηγετική ομάδα του κυβερνητικού επιτελείου έχει αποκλειστικά την ευθύνη για την πολιτική που ακολουθήθηκε, παραδίδοντας την χώρα στους δανειστές, σε αντίθεση με τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως σε αντίθεση με τις ανάγκες και τα «θέλω» του λαού μας.

2. Συστηματικά, η κυβέρνηση Τσίπρα και η ομάδα διαπραγμάτευσης, λειτούργησε αυθαίρετα, παίρνοντας αποφάσεις χωρίς καμία διαδικασία είτε της κοινοβουλευτικής ομάδας είτε των κομματικών οργάνων και στην συνέχεια έφερνε προ τετελεσμένων γεγονότων όλο το κόμμα και τους βουλευτές, επιδιώκοντας να αποσπάσει την συναίνεση με εκβιαστικό τρόπο. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνεται.

3. Η Κ.Ε. του κόμματος δεν έχει συνεδριάσει, δεν έχει γίνει καμία συλλογική διαδικασία, ενώ νομαρχιακές επιτροπές και οργανώσεις μελών αντιτίθενται με αποφάσεις στην κατάπτυστη μνημονιακή συμφωνία και τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ βιώνουν πρωτοφανή απογοήτευση και θυμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται γρήγορα σε μνημονιακό κόμμα με επιλογή αποκλειστικά της ηγεσίας του κόμματος.

4. Η Κ.Ε. του κόμματος θα έπρεπε να συγκληθεί πριν την ψήφιση του 3ου Μνημονίου από την Βουλή. Αυτό έχει αποτραπεί πραξικοπηματικά από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που είχε δεσμευτεί για αυτό. Είναι χρέος της Κ.Ε. να αποφασίσει να αποσυρθεί η υπογραφή της κυβέρνησης από την συμφωνία – συνθηκολόγηση.

5. Καλούμε όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσουν ΟΧΙ στο 3ο Μνημόνιο. Καθένας αυτή την στιγμή θα πρέπει να κρατήσει μια στάση αντίστοιχη με την ευθύνη που του αναλογεί.

6. Απέναντι στο δίλημμα που τέθηκε, υποδούλωση ή Grexit, υποστηρίζουμε ένθερμα ότι η Ελλάδα μπορεί αλλιώς αλλά αυτό δεν είναι απλά ένα σχέδιο που το έχεις στο συρτάρι, το υλοποιείς μέσα σε μια νύχτα και χωρίς να ξέρεις καν ποια είναι τα δεδομένα. Το τέλος των εύκολων λύσεων ήρθε με εκκωφαντικό τρόπο. Είτε ότι η Μέρκελ θα συμφωνήσει και θα είναι μέρα μεσημέρι είτε ότι το Grexit εύκολα θα λύσει τα προβλήματα μας.

7. Έχουμε περάσει πια στην επομένη ημέρα. Η χώρα είναι την τροχιά της χρεωκοπίας και της ταπείνωσης. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό. Κινήθηκε με την γραμμή «πάση θυσία συμφωνία», δεν προετοίμασε τίποτα, οδήγησε εδώ τα πράγματα και ας μην τρέφονται αυταπάτες ότι θα καταφέρει να «διαχειριστεί» την καταστροφή του τόπου.

8. Ο αγώνας του λαού μας για ανεξαρτησία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια θα συνεχιστεί. Είναι πλέον στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ αν θα είναι μαζί με τον λαό ή απέναντι από τον λαό.

 

Μαρία Λαντζανάκη
Γιώργος Θεοδωρόπουλος
Βύρωνας Λάμπρου
Μανώλης Μούστος
Μαρία Χατζησταυράκη
Άβα Μπουλούμπαση
Ειρήνη Τσέλου
Μαρίνα Μπρέστα
Χρυσούλα Ψιμούλη
Σοφία Μπανιά

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!