της Ματίνας Παπαχρηστούδη

Από τη στήλη media-λογώντας

 

Ποιος πλέον εκνευρίζεται όταν ακούει στο δελτίο του Mega ότι «οι φοιτητές συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ»; Το κανάλι των διαπλεκόμενων εκδοτικών συμφερόντων κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Όπως την έκανε πολλά χρόνια τώρα, πάντα στην εμπροσθοφυλακή των ιδεολογικών μηχανισμών χειραγώγησης. Πάντα η τηλεόραση ήταν ζημιογόνος επιχείρηση. Άλλοι σταθμοί, όπως για παράδειγμα, ο επίσης ισχυρός ΑΝΤ1 του Oμίλου Κυριακού ή ο Alpha του Δ. Κοντομηνά, είχαν προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές. Είχαν επιλέξει αποχή από την ενημέρωση, αφήνοντας το φιλέτο της προπαγανδιστικής ενημέρωσης στο Mega των εκδοτών. Πάνω από δέκα χρόνια το Mega βρισκόταν στην πρώτη θέση τηλεθέασης και επιρροής. Μέχρι που άρχισε να επιβάλει τη δική του ατζέντα στην πολιτική σκηνή. Εξαιτίας του άλλαξε η χρονική ροή της πολιτικής ενημέρωσης. Οι ειδήσεις δεν έβγαιναν πλέον στο press room αλλά στο δελτίο των 8.00 μ.μ. Τα ξεχάσαμε όλα αυτά;

Το ισχυρό Mega, λοιπόν, βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στην τρίτη θέση τηλεθέασης στις περίφημες μετρήσεις του δείγματος της AGB, νυν Nielsen, την οποία το κανάλι των εκδοτών υπερασπίστηκε με νύχια και δόντια σε σκληρές εποχές αμφισβήτησης των μετρήσεων. Το δελτίο ειδήσεων κατρακυλάει σε μονάδες, ο Αlpha με το light δελτίο ειδήσεων το ξεπερνάει, ο ΑΝΤ1 κατάφερε επίσης να ανέλθει εξαιτίας των ψυχαγωγικών εκπομπών του. Το Mega αμετανόητο συνεχίζει το ίδιο τροπάρι. Το μείζον θέμα για τους μετόχους του δεν είναι η πλήρης απαξίωση του ενημερωτικού τομέα του, η μετατροπή του σε εχθρό της ελληνικής κοινωνίας. Τουναντίον, αυτό είναι τιμή γι’ αυτούς, δείγμα πως κατάφεραν να προσαρμόσουν το μηχανισμό τους στις σύγχρονες απαιτήσεις της ιδεολογικής χειραγώγησης. Χωρίς προσχήματα περί τήρησης της «ανεξαρτησίας» και «εγκυρότητας» και άλλων τέτοιων άλλοθι, επιβεβλημένων πριν δέκα χρόνια. Με απόλυτο κυνισμό και συνειδητοποίηση των ιδίων των ανθρώπων της τηλεοπτικής ενημέρωσης πως υπηρετούν τα συμφέροντα του οικονομικού συστήματος.

Το πρόβλημα όλων των παραπάνω είναι ότι δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν στα πρόσωπα που θα ηγηθούν στην επιχείρηση αυτή. Στα πρόσωπα που θα κληθούν να ανταγωνιστούν στη χαοτική ενημέρωση που προσφέρουν αφειδώς, χωρίς όριο, τα μικρό-μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια της Αττικής. Εκεί όπου πιάνοντας την ανάγκη του πολιτικού συστήματος, εκπέμπουν μαζί με την κυρίαρχη προπαγάνδα και «αντίσταση» ή αντιμνημονιακή στάση, για να περάσει ευκολότερα ο οδοστρωτήρας των μνημονίων. Τα άλλα κανάλια χρησιμοποιούν πλέον τα άλλοθι που κάποτε ήταν η δύναμη του Mega. Γι’ αυτό και κόβουν τόση «πελατεία» από το κανάλι των εκδοτών.

Οι μέτοχοι, βέβαια, είναι αδύνατον να αποδεχθούν την τακτική αυτή. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημά τους είναι πως πρέπει να αντιμετωπίσουν τα δάνεια, τους τραπεζίτες και χρηματοδότες τους. Πολύ σύντομα θα κληθούν οι Μπόμπολας, Ψυχάρης και Βαρδινογιάννης να βάλουν 30 ακόμη εκατομμύρια ευρώ στο κανάλι για να συνεχίσουν να το έχουν. Το ερώτημα είναι αν μέχρι τότε θα έλθουν σε συμφωνία για το ποιος θα αναλάβει τις «ειδήσεις» του Mega. Γιατί αυτός θα έχει την επικοινωνία τόσο με τους ίδιους όσο και με τους μηχανισμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!