Δεν ανατρέπεται διαφορετικά το διαρκές έγκλημα εναντίον της χώρας και του λαού΄. Του Ανέστη Ταρπάγκου

Το τελευταίο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζεται να επιβληθεί αυτό το τριήμερο (3-5 Φεβρουαρίου 2012), όπως η παραπέρα μειώσεις μισθών, η παραπέρα περικοπή των συντάξεων κ.ά., αποτελεί πλέον τη «σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι»: Ο «κύβος ερρίφθη» όπως ομολογούν τα ίδια τα αστικά ΜΜΕ. Το εναλλακτικό δίλημμα που θέτει σήμερα πλέον η αστική εξουσία και τα όργανα των υπερεθνικών καπιταλιστικών οργανισμών, είναι ένα και μόνον: Ή σας εκτελούμε επιφέροντας το θάνατό σας ή σας τραυματίζουμε βαρύτατα και θανάσιμα.
Απέναντι σ’ αυτή την έσχατη πρόκληση της ελληνικής αστικής τάξης, της κυβέρνησης της τρικομματικής αστικής συμμαχίας και της τρόικας (τραπεζικού κεφαλαίου, Ε.Ε. και ΔΝΤ), απαιτείται άμεση ενεργοποίηση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την τροφοδότηση του κινήματος «Παλλαϊκός Ξεσηκωμός Τώρα».
Παλλαϊκός γιατί αφορά την εργατική τάξη, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολουμένους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους.
Ξεσηκωμός γιατί δεν μπορεί να ανατραπεί διαφορετικά αυτή η εγκληματική μνημονιακή πολιτική και να ανοιχθεί ο δρόμος για την δημοκρατική λαϊκή διέξοδο.
Τώρα, γιατί αύριο, όταν οι φορείς της αστικής κυριαρχίας έχουν ξαπλώσει στο χώμα όλο το λαϊκό κοινωνικό συνασπισμό, δεν θα είναι εφικτή η εξέγερση.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση προτείνεται ο άμεσος επαναπροσδιορισμός της παρέμβασης και δράσης του ΣΥΡΙΖΑ στις ακόλουθες, μεταξύ των άλλων, κατευθύνσεις, στη διάρκεια του τρέχοντος Φεβρουαρίου 2012:
➢ Άμεση διαμόρφωση της πολιτικής γραμμής της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην κατεύθυνση υλοποίησης της «Λαϊκής Εξέγερσης Τώρα».
•  Άμεση πραγματοποίηση συνελεύσεων των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σ’ όλες τις πόλεις της χώρας για την υιοθέτηση και ανάδειξη αυτής της πολιτικής γραμμής.
•  Άμεση δρομολόγηση της εντατικής δράσης του συνόλου των ριζοσπαστικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, διά μέσου του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, για την διοργάνωση κλιμακωμένων, με συνέχεια και αποτελεσματικότητα, πανεθνικών πανεργατικών απεργιακών κινητοποιήσεων, με την ενωτική συμπαράταξη όλων των αγωνιστικών εργατικών δυνάμεων, με ή χωρίς την συμμετοχή των εργοδοτικών-κυβερνητικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
•  Άμεσες κινητοποιήσεις όλων των Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές και τις συνοικίες, από κοινού με τις κοινωνικές Επιτροπές ενάντια στα χαράτσια κ.λπ., όπως και όσων άλλων αριστερών, αντιμνημονιακών, δημοκρατικών δυνάμεων συμφωνούν σ’ αυτή την πολιτική γραμμή του «Παλλαϊκού Ξεσηκωμού Τώρα».
•  Διοργάνωση καταλήψεων, από κοινού με τις άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, όπως των υπηρεσιών των υπουργείων, των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών κ.ά., με την απαίτηση ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής.
•  Προγραμματισμός διοργάνωσης, το συντομότερο δυνατό, μεγάλων λαϊκών συγκεντρώσεων στις κεντρικές πλατείες όλων των πόλεων (Αριστοτέλους, Συντάγματος κ.λπ.), με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών σχηματισμών, των κοινωνικών κινήσεων, των φοιτητικών συλλόγων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου να ακουστεί ισχυρή η φωνή της «Λαϊκής Εξέγερσης Τώρα».
•  Άμεση μαζική και συγκεκριμένη εκστρατεία για τη διαμόρφωση μορφών του Αριστερού Λαϊκού Μετώπου σ’ όλους τους κλάδους και τους δήμους της οικονομίας και της χώρας, που να παίρνουν επάνω τους την υλοποίηση της κατεύθυνσης «Παλλαϊκός Ξεσηκωμός Τώρα».
•  Ματαίωση κάθε πρωτοβουλίας, συγκέντρωσης και δημόσιας εκδήλωσης προεκλογικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλες τις επαρχιακές πόλεις, και διάθεση όλου του αριστερού ριζοσπαστικού δυναμικού σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Είναι σαφές ότι η Αριστερά επιδιώκει τη δημοκρατική διέξοδο από την σημερινή κατάσταση κοινωνικού ολέθρου και αντισυνταγματικής εκτροπής, με ελεύθερες γενικές εκλογές. Όμως, η ελληνική αστική τάξη, μαζί με τους υπερεθνικούς καπιταλιστικούς της συμπαραστάτες, δεν είναι κατά κανέναν τρόπο διατεθειμένη (κατά τρόπο αυτοκτονικό) να επιτρέψει την άμεση διενέργεια εκλογών (ή κι αν τυχόν το κάνει, στην έσχατη των περιπτώσεων, θα είναι με όρους εξπρές και άγριας ιδεολογικής τρομοκρατίας των τηλεοπτικών ΜΜΕ), όπου θα καταδειχθεί η πλήρης καταβαράθρωση των αστικών πολιτικών κομμάτων της μνημονικής σύμπραξης και η μεγαλειώδης άνοδος των δυνάμεων της ελληνικής Αριστεράς.
Στα 1944-45 δεν επέτρεψε την αποτύπωση της λαϊκής πλειοψηφίας του ΕΑΜικού μπλοκ, μέσα από την αιματηρή ιμπεριαλιστική επιβολή, σφαγή και λευκή τρομοκρατία.
Την άνοιξη του 1967, όπου ήταν βέβαιη η πανηγυρική νίκη των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων (ΕΔΑ και Ε.Κ.) στις προγραμματισμένες εκλογές του Μαΐου, πραγματοποίησε το πραξικόπημα και την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, ήδη από τον Απρίλιο 1967.
Το ίδιο νομοτελειακά θα κάνει και σήμερα με σύγχρονους όρους: Παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου της αστικής τρικομματικής συμμαχίας και ισχυρή αστυνομική θωράκιση του καθεστώτος, επί μακρόν και αν είναι δυνατόν μέχρι τον Οκτώβριο 2013.
Κατά συνέπεια η δημοκρατική εκλογική διέξοδος που νομιμοποιημένα επιδιώκει η ελληνική Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜ.ΑΡ.) εδώ και μήνες, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά με την ανάδειξη της «Λαϊκής Εξέγερσης Τώρα», η οποία είναι η μόνη που και την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής μπορεί να πραγματοποιήσει και να εγγυηθεί και να εξασφαλίσει την διεξαγωγή ελεύθερων δημοκρατικών εκλογών.
Μ’ αυτά τα άμεσα μέτρα και άλλα που χρειάζεται να αναδειχθούν, επιδιώκεται ευθέως και χωρίς περιστροφές η εξεγερσιακή ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και των φορέων άσκησής της, ελληνικών και ευρωπαϊκών, με τους κοινούς στόχους που έχουμε ήδη αναδείξει: * Κατάργηση όλης της διετούς μνημονιακής νομοθεσίας. * Παύση πληρωμών και διαγραφή του ταξικού και επαχθούς δημόσιου χρέους. * Άμεση αναδιανομή του τεράστιου πλούτου που έχει συσσωρεύσει η καπιταλιστική ανάπτυξη 1996-2008. * Εθνικοποίηση τραπεζών και ΔΕΚΟ με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. * Γενικευμένο επίδομα ανεργίας στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους κλπ.
Σ’ αυτή την προοπτική το ζήτημα της Ε.Ε. και του ευρώ δεν μπορεί να είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη του «Παλλαϊκού Ξεσηκωμού Τώρα». Η αριστερή διακυβέρνηση που θα προκύψει στη συνέχεια θα καταγγείλει τις αντιλαϊκές ευρωπαϊκές συνθήκες. Και κυρίως, θα διαμορφώσει τους κατάλληλους δημοκρατικούς όρους για την μεσοπρόθεσμη διενέργεια λαϊκού δημοψηφίσματος με το ερώτημα «Μέσα ή έξω από την Ε.Ε.», «Μέσα ή έξω από το ευρώ». Γι’ αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα δεν μπορούν να αποφασίσουν οι μερικές χιλιάδες μέλη των αριστερών κομμάτων και αγωνιστικών συνδικάτων: Η απάντηση δεν μπορεί να προέρχεται παρά από την ελεύθερη έκφραση της βούλησης της λαϊκής εργαζόμενης πλειοψηφίας, του συνόλου των Ελλήνων πολιτών.
Το ίδιο ισχύει και για την μεσοπρόθεσμη ανάδειξη Λαϊκής Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, μέσα από ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές, που θα προχωρήσει στην συνταγματική αποτύπωση των καινούριων κατευθύνσεων που απαιτούν πλέον οι καιροί: * Δημοκρατική αναδιοργάνωση του πολιτειακού καθεστώτος. * Διασφάλιση όλων των ατομικών δικαιωμάτων και συλλογικών ελευθεριών. * Νέα λαϊκή ρύθμιση των ζητημάτων οικονομικής, δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτικής κ.ά.
Το Πανελλαδικό Συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προγραμματιστεί για τις 18-19 Φεβρουαρίου 2012, να ασχοληθεί αποκλειστικά με την διαμόρφωση και υλοποίηση της πολιτικής γραμμής της «Λαϊκής Εξέγερσης Τώρα» και κατά κανέναν τρόπο με ζητήματα προεκλογικής προετοιμασίας και τακτικής.
Η κεντρική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να συνέλθει άμεσα, όχι μόνον για να καταγγείλει απλά την καινούρια αντιλαϊκή λαίλαπα και την έκκληση για την διεξαγωγή εκλογών, αλλά κυρίως για να χαράξει τους άμεσους άξονες του «Παλλαϊκού Ξεσηκωμού Τώρα».

(Το παραπάνω άρθρο αποτελεί πρόσκληση-έκκληση του υπογράφοντος, την οποία απευθύνει στο Συντονιστικό και τις Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, στο Πανελλαδικό Συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ και στην Γραμματεία και τις πολιτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ)

* Ο Ανέστης Ταρπάγκος είναι μέλος της Γραμματείας Συντονιστικού Θεσσαλονίκης
και του Πανελλαδικού Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!