Επαναφορά των προτάσεων για την εγκατάσταση των πάρκων

 

Στην ανακίνηση του θέματος αδειοδότησης των τεράστιων αιολικών πάρκων στην Κρήτη προχωρούν οι μεγαλοεργολαβικές εταιρίες που εποφθαλμιούν τις βουνοκορφές του νησιού. Την αντίδραση των κατοίκων στις επίμαχες περιοχές έχει ήδη ξεσηκώσει η επαναφορά των προτάσεων των εταιριών Κοπελούζος και ΤΕΡΝΑ προς το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κρήτης, το οποίο καλείται να αποφασίσει για την έγκριση ή μη των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση των πάρκων. Αν και πριν δύο μήνες οι εταιρίες είχαν δηλώσει πως αποσύρουν το ενδιαφέρον τους (για να μην εισπράξουν αρνητική απάντηση) σήμερα, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου ζητούν την προώθηση των έργων με συνοπτικές διαδικασίες από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Συνολικά ζητούν την εγκατάσταση 647 νέων ανεμογεννητριών στο νησί που θα εκτείνονται σε 56 αιολικά πάρκα, γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη την εκ νέου κινητοποίηση σε περιοχές που πρόκειται να πληγούν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ανεμογεννητριών ζητείται να εγκατασταθούν μέσα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Πάντως προς το παρόν η Περιφέρεια Κρήτης κρατά σταθερά αρνητική θέση για τις δύο συγκεκριμένες επενδύσεις προβάλλοντας το επιχείρημα της ολοκλήρωσης της αναθεώρησης του χωροταξικού της Κρήτης.

 

Μ.Δ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!