Στο πελατολόγιο του Αμερικανικού Κολεγίου προσέθεσε ο Λοβέρδος τη δημόσια εκπαίδευση

 

Λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση του νόμου για την «Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία», όπου με τη συνήθη τεχνική των τροπολογιών «τακτοποίησαν» και τις «εκκρεμότητες» προς κάθε λογής επιχειρηματίες που πουλούν μεταλυκειακή κατάρτιση και φρόντισαν να προσφέρουν «λεία» και σε κάθε επιχείρηση μεταλυκειακής εκπαίδευσης, έρχονται να πλασάρουν τα ιδιωτικά κολέγια μέσα στο δημόσιο Λύκειο. Με έγγραφό του το υπουργείο Παιδείας εγκρίνει «στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδας την πραγματοποίηση οργανωμένων επισκέψεων σε Λύκεια ανά την ελληνική επικράτεια για το σχολικό έτος 2014-2015». Σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση του υπουργείου Παιδείας (Έγγραφο 199648/Δ7/9-12-2014) αποφασίζεται: Αφενός η παρουσίαση του συνολικού προγράμματος ακαδημαϊκών υποτροφιών που προσφέρει το Deree βάσει του βαθμού απολυτηρίου, αφετέρου η διοργάνωση παρουσιάσεων με ομιλίες από επαγγελματίες του χώρου για διάφορα αντικείμενα σπουδών (π.χ. Διοίκηση Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικά, Τουρισμός, Τέχνες, Ψυχολογία κ.ά.).  

Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι «για την αποτελεσματικότερη διάχυση των δράσεών σας στη μαθητική κοινότητα, παρακαλούμε να προγραμματίζονται εγκαίρως οι επισκέψεις, σε συνεργασία με τα Λύκεια όλης της χώρας και τα κατά τόπους Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) του ΥΠΑΙΘ». Οι επισκέψεις στα σχολεία θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τους διευθυντές Λυκείων και τους υπευθύνους ΣΕΠ των Κέντρων Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ). Δηλαδή, με όλη την επισημότητα με στόχο, προφανώς, την αλίευση μαθητών-πελατών για φοίτηση στο ιδιωτικό κολέγιο.

Την ίδια ώρα, βέβαια, που ανοίγουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σχολείων για τις επισκέψεις των εκπροσώπων της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης, των επιχειρηματιών της γνώσης, δεν διστάζουν να απαγορεύουν και να καλούν την αστυνομία κάθε φορά που οι νεολαίες και τα συνδικάτα προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τους μαθητές. Στόχοι της προσπάθειας του υπουργείου Παιδείας για τη συστηματική «αναβάθμιση» των ιδιωτικών επιχειρήσεων μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης και την παράλληλη υποβάθμιση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι να υποβαθμιστεί, να απαξιωθεί και να συρρικνωθεί η δημόσια και δωρεάν παροχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως και κάθε κοινωνική κατάκτηση, να υποβαθμιστούν και να απαξιωθούν οι πτυχιούχοι-μελλοντικοί εργαζόμενοι, να διαλυθεί, έστω και μόνο σαν εικόνα, το πλεονέκτημα της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης απέναντι στα κάθε είδους ιδιωτικά κολέγια, ώστε να φαίνονται πλέον ισότιμα, όπως απαιτούν οι εγχώριοι και ξένοι ιδιοκτήτες τους και να προετοιμαστεί το έδαφος για να περάσει σαν φυσική συνέπεια η «αναγνώριση της νέας πραγματικότητας» με την αναθεώρηση του άρθρου 16, που έχουν ήδη ετοιμάσει.

 

Άλκης Ορεινός

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!