Από αυτό το φύλλο η εφημερίδα μας φιλοξενεί μια νέα στήλη: Τι έγραφε τέτοιες μέρες πριν 20 χρόνια η εφημερίδα Αριστερά!, που κυκλοφορούσε αρχικά σε μηνιαία κι έπειτα σε 15νθήμερη βάση πριν πάρει τη σκυτάλη ο Δρόμος; Και τι έγραφε πριν μια δεκαετία ο Δρόμος, που αυτές τις μέρες συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής; «Κοιτώντας πίσω» λοιπόν, για να θυμόμαστε και να εντοπίζουμε διαφορές, αλλά και επίμονες ομοιότητες!

Πριν 20 χρόνια

Κύπρος: Αναγνωρίσεις τετελεσμένων

Το άρθρο της Σύνταξης αναφέρεται στην Κύπρο, ξεκινώντας με την επισήμανση ότι «μεγάλες διεργασίες έχουν δρομολογηθεί πάνω στο φόντο της διατεταγμένης από Ουάσιγκτον και Ευρωπαίους “ελληνοτουρκικής προσέγγισης”», και συνεχίζει: «Το πισωδρόμισμα των κατακτήσεων του κυπριακού λαού γίνεται αρχικά με φωτιά και σίδερο, δηλαδή με τη δράση των ανδρείκελων της ελληνικής χούντας-πρακτόρων της CIA, στη συνέχεια με την κατοχή του 40% του νησιού από τα φασιστικά στρατεύματα της Τουρκίας και την κατάλυση της ανεξαρτησίας της Κύπρου – και σήμερα είναι η στιγμή που εξυφαίνονται και οι τυπικές πλέον αναγνωρίσεις αυτών των τετελεσμένων». Στο κείμενο τίθεται μεταξύ άλλων το ερώτημα αν «θα γίνουν αποδεκτές οι νουθεσίες για “πιο ευέλικτη στρατηγική στο συνταγματικό θέμα” (δηλαδή στο τι κράτος θα υπάρχει από εδώ και πέρα στην Κύπρο), όπως αυτές διαφάνηκαν από το άρθρο του Γ. Πανταγιά, συμβούλου του Κ. Σημίτη». Και καταλήγει: «Η σιωπή δεν αρμόζει σε ένα τέτοιο ζήτημα. Το “πακέτο” των ιμπεριαλιστών περιλαμβάνει και Αιγαίο και τόσα άλλα, που αναγκαστικά συνδέουν το Κυπριακό με την καθημερινή πραγματικότητά μας».

(εφημερίδα Αριστερά!, Φλεβάρης 2000, φύλλο 50)

Πριν 10 χρόνια

Μνημονιακή πλύση εγκεφάλου και ΣΥΡΙΖΑ σε τέλμα

Στο πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου του Δρόμου, που βγαίνει ενώ η κυβέρνηση ΓΑΠ στρώνει το έδαφος για την εγκατάσταση της μνημονιακής τρόικας στην Ελλάδα, τονίζεται: «Η πλύση εγκεφάλου ήταν η προπαρασκευαστική περίοδος για την εφαρμογή μέτρων που καμία κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να εξαγγείλει πριν από μόλις ένα χρόνο… Στην παρούσα στιγμή, ένας στόχος μπορεί να ενώσει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας: Να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ. Να ηττηθούν οι κλεπτοκράτες, οι ευρωκράτες, οι μιντιοκράτες…». Άλλο άρθρο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμη καμπή», υπογραμμίζει: «Την ώρα που το κοινωνικό ζήτημα παίρνει τρομακτικές διαστάσεις και η νεοφιλελεύθερη οικονομική κατοχή των ευρωκρατών ξεδιπλώνεται με τον πλέον κυνικό τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ –αντί να βάζει τη δική του σφραγίδα και να αποτελεί τον καταλύτη οργάνωσης και ενοποίησης των αντιστάσεων– δείχνει να βρίσκεται στο τέλμα της απραξίας και των εσωτερικών του συγκρούσεων, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου».

(εφημερίδα Δρόμος, 20/2/2010, φύλλο 1)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!