Χαραμάδα ελπίδας; Μένει να αποδειχτεί

του Δημήτρη Λ. Μπίκα

 

Καλημέρα από τη βροχερή Θεσσαλονίκη, τα πολιτιστικά νέα της πόλης είναι πολλά και ποικίλα, από τη μία μεριά έχουμε το ξήλωμα ουσιαστικά των διοικήσεων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και τον διορισμό νέων και από την άλλη μία καθίζηση του πολιτισμικού προϊόντος γενικά.

Το ΚΘΒΕ απέκτησε καινούργιο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γ. Αναστασάκη ο οποίος έχοντας να αντιμετωπίσει τα τεράστια συσσωρευμένα χρέη του ΚΘΒΕ, προς τιμήν του και αφουγκραζόμενος την κοινωνία της πόλης, ανακοίνωσε τη δωρεάν είσοδο των ανέργων στις παραστάσεις και ταυτόχρονα τη γενναία μείωση των τιμών των εισιτηρίων. Αίτημα διαχρονικό όλων όσων ασχολούνται με τον πολιτισμό, και δικαίωμα των πολιτών (αφού το Βορείου Ελλάδος επιχορηγείται από το κράτος) παρά την αντίθετη γνώμη μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου που τυγχάνει και συνδικαλιστής (τι ντροπή)! Ευτυχώς ο νέος πρόεδρος του συμβουλίου Α. Στυλιανού έσωσε τα προσχήματα και δεν υποχώρησε στις αντιρρήσεις περί ευτελούς εισιτηρίου!

Στη μνημονιακή Ελλάδα των χιλιάδων ανέργων και των μισθών πείνας κάποιοι θέλουν τον πολιτισμό για τους λίγους και τους εκλεκτούς (τι μου θυμίζει… ααα… Λυμπεράκη τρίτη όχθη αριστερά) και φυσικά πολιτική Μεγάρου Θεσσαλονίκης που μας έχει τρελάνει με τις πανάκριβες στην τιμή εισιτηρίου παραγωγές – αντίγραφα από την Αθήνα, λες και δεν μπορεί να κάνει δικές του σε συνεργασία με τους όμορους πολιτιστικούς οργανισμούς (Κρατική Ορχήστρα, Ωδείο, ΚΘΒΕ κλπ.). Εκτός και αν δεν φτάνει η κρατική επιχορήγηση που παίρνει και βλέπουμε όπερες από βίντεο, αρπαχτές από Αθήνα και συναυλίες ιδιωτών. Μάλλον δεν μιλάμε για πολιτιστικό οργανισμό, μάλλον μιλάμε για έναν απλό ενοικιαστή αιθουσών.

Στην πόλη των δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και ανέργων τα 20 ευρώ για να δεις παράσταση από τον τρίτο εξώστη είναι απαγορευτικά αν όχι εξοργιστικά. Χώρια που δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία στην πόλη αφού όλα έρχονται έτοιμα από Αθήνα.

Ενδιαφέρον το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας, αξίζει να πάει κάποιος. Για τα δε Δημήτρια ελπίζω η εφημερίδα να μου ξαναδώσει βήμα γιατί μία λέξη δεν φτάνει για να περιγράψω το νέο έπος του δημάρχου!

ΥΓ. Επί του πιεστηρίου. Ο διευθυντής του ΚΘΒΕ υπέγραψε νέα συλλογική σύμβαση εργασίας… η Βελκουλέσκου το ξέρει;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!