Φτηνές και ποιοτικές παραστάσεις προγραμματίζει για το καλοκαίρι το ΚΘΒΕ.

Το πάγια συντηρητικό θεατρικό τοπίο της Θεσσαλονίκης αλλάζει ραγδαία με μία ανατροπή που προέρχεται αυτή τη φορά από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), το οποίο μέσα στο 2011 ετοιμάζει μια σειρά από εκπλήξεις. Το Μεγάλο μας Τσίρκο του Καμπανέλλη, Ζορμπάς, Ένα παιδί μετράει τα άστρα, Άννα Καρένινα είναι μερικές από τις παραστάσεις που θα ανέβουν στις σκηνές του ΚΘΒΕ.
Παράλληλα, συνεχίζει τις εναλλακτικές του δράσεις όπως το «Θέατρο στα Καφέ», με τους ηθοποιούς να ανεβάζουν μονόπρακτα στα καφενεία της πόλης αλλά και το «Θέατρο κατ’ Οίκων», κατά το οποίο θεατρικές ομάδες επισκέπτονται Θεσσαλονικείς με κινητικά προβλήματα. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον ρεπερτόριο ικανό να έχει καλλιτεχνικό και εμπορικό αντίκρισμα, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις σε προσιτές τιμές και διευκολύνοντας τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τοπική καλλιτεχνική παραγωγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μείωση στις τιμές των εισιτηρίων της επετειακής παράστασης Μικρά Διονύσια, στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση περισσότερων θεατών στη θεατρική πράξη. Αξίζει, επίσης, να αναφερθούμε στο γεγονός πως για πρώτη φορά το ΚΘΒΕ, στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής, οργανώνει σεμινάρια προετοιμασίας υποψηφίων για τις εισαγωγικές εξετάσεις των Δραματικών Σχολών της χώρας. Τα σεμινάρια θα γίνονται από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ και θα παρέχονται δωρεάν, ως αντίδραση στη λειτουργία παραφροντιστηρίων και στην οικονομική εκμετάλλευση των υποψηφίων και των οικογενειών τους.
Αναφορικά με το θερινό πρόγραμμα των παραστάσεων, τα θεατρικά σχήματα-εργαστήρια της πόλης κάνουν ένα διάλειμμα στο τέλος του καλοκαιριού και προετοιμάζονται για τη χειμερινή σεζόν. Εξουθενωμένα από της σκληρές συνθήκες λειτουργίας τους και αντιμετωπίζοντας πλέον πρόβλημα επιβίωσης, καθώς δεν έχουν καμία στήριξη από το κράτος, την περιφέρεια ούτε και το δήμο προκειμένου να συνεχίσουν το αξιόλογο και δύσκολο έργο τους. Ωστόσο, τη Θεσσαλονίκη επισκέπτονται θίασοι από Αθήνα, Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ) της περιφέρειας, ζωντανεύοντας το μέχρι πρότινος νεκρό θεατρικό σκηνικό της πόλης. Φεστιβάλ πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και σε γειτονικές περιοχές (Χαλκιδική, Κατερίνη, Θάσο, Καβάλα). Στις γιορτές του Ανοιχτού Θεάτρου, που πραγματοποιήθηκαν από 3 έως και 31 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, παρουσιάστηκαν παραγωγές με τρεις κατευθύνσεις: νεωτερικές προσεγγίσεις του κλασικού θεάτρου, νεοελληνικά έργα με έμφαση στην κωμωδία αλλά και θέατρο για παιδιά και εφήβους. Στο Δήμο Συκεών θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο τα «Μερκούρεια», ο μεγαλύτερος θεατρικός θεσμός στη Β. Ελλάδα. Από τις 21 έως και τις 31 Αυγούστου, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα από όλη τη χώρα συγκεντρώνονται στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών παρουσιάζοντας εννέα παραστάσεις με μια φιλοσοφία «πολιτιστικής επανάστασης», κατά το όραμα της Μελίνας Μερκούρη.
Επομένως, το θεατρόφιλο κοινό μπορεί να παρακολουθήσει πληθώρα παραστάσεων και καλλιτεχνικών δρώμενων με μειωμένες τις τιμές των εισιτηρίων, καθώς επιτέλους οι συνήθεις «αρπαχτές» έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από τα δημοτικά φεστιβάλ. Ελπίζουμε σε ένα χειμώνα με εξίσου πλούσιο και προσβάσιμο θεατρικό τοπίο…
Απαραίτητη προϋπόθεση η θεμελίωση μιας πολιτιστικής πίστης και προσανατολισμού στις πολιτικές των Δήμων και της Περιφέρειας, με στόχο την ένταξη του πολιτισμού ως στάση ζωής στην κοινωνία, στην εκπαίδευση, στην πολιτική σκέψη και στην κοινωνική δράση.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!