Συναντήσεις, ανακοινώσεις και σκοπιμότητες.

Η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία, τον ερχόμενο Ιούλιο, είναι η εξέλιξη που, μετά τη μέχρι τώρα αποτυχία της Άγκυρας να την αποτρέψει με διάφορες απειλές, θα επιχειρηθεί να «απαντηθεί» με κάποιον άλλο τρόπο από την πλευρά της Τουρκίας, στη λογική ενός «ισοδύναμου πλήγματος».
Το πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής Μιλιέτ περί κοινής απόφασης Άγκυρας και τουρκοκυπριακής διοίκησης για άνοιγμα της Αμμοχώστου στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες-κατοίκους της αλλά υπό τουρκική διοίκηση, τον Ιούλιο, ταυτόχρονα με την έναρξη της κυπριακής προεδρίας στην Ε.Ε., θα μπορούσε να παραπέμπει σε μια τέτοια «απάντηση». Γιατί, παρά το αμπαλάρισμα της επιστροφής των περιουσιών της Αμμοχώστου και της επιστροφής των προσφύγων, αυτό θα πραγματοποιηθεί με την πλήρη κατάληψη πλέον της πόλης από τις δυνάμεις κατοχής. Συγκριτικά με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας που προβλέπουν την επιστροφή των κατοίκων μετά από τη μεταβίβαση της Αμμοχώστου στη διοίκηση του ΟΗΕ, καθώς και το τωρινό καθεστώς όπου η κλειστή Αμμόχωστος είναι η μόνη κατεχόμενη περιοχή που δεν χρησιμοποιείται και δεν εποικίζεται από τις δυνάμεις κατοχής, θα πρόκειται για ένα βήμα προς τον… Αττίλα και τη νομιμοποίηση της κατοχής. Να υπενθυμίσουμε ότι η επιστροφή της Αμμόχωστου, δηλαδή υπό κυπριακή διοίκηση, προβλεπόταν στα ανταλλάγματα του σχεδίου Ανάν που απορρίφθηκε στο σχετικό δημοψήφισμα…
Τα όσα επισημαίνει επιπλέον η Μιλιέτ, που υποτίθεται πως συμφωνήθηκαν στην επίσκεψη Έρογλου στην Τουρκία, στις 13 Μάρτη, κάνουν νύξεις για προκαταρκτικές εργασίες στην περιοχή Βαρώσια και προετοιμασίες με λίστες των ιδιοκτητών που σηματοδοτούν σκόπιμα προεργασίες για ένα μονομερές άνοιγμα της Αμμοχώστου προς μια νέα, παραπέρα παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, 38 χρόνια μετά την εισβολή. Στο δημοσίευμα της Μιλιέτ επισημαινόταν ότι η τουρκική πλευρά έχει, έτσι κι αλλιώς, αποφασίσει σε αντίποινα να διακόψει τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Πάντως, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κοζάκου Μαρκουλλή, δήλωσε πως τυχόν εποικισμός της Αμμοχώστου «θα τερματίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».
Την ίδια μέρα με το δημοσίευμα της Μιλιέτ, ο Ομπάμα, μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν στη Σεούλ, ανακοίνωνε τη διαβεβαίωση του τελευταίου για άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που αποτελεί παραχώρηση προς τις ΗΠΑ και όχι προς την Ελλάδα. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η συνάντηση Παπανδρέου με Ερντογάν, όπου ο πρώτος έκανε έκκληση για «μεγαλύτερες πρωτοβουλίες και από τις δυο πλευρές», αλλά αναφερόμενος στα «υπαρκτά προβλήματα» μίλησε μόνο για την υφαλοκρηπίδα, ενώ είναι δεδομένο πως ενόψει του Ιουλίου τα πράγματα στο Κυπριακό βαίνουν σε όξυνση από την τουρκική πλευρά.
Η πρόσφατη κινητικότητα του Πίρι Ρέις και του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο «κολλάνε» και αυτά στη γενικότερη κινητικότητα και όχι μόνο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Γιώργος Τσίπρας

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!