«Μήπως η Τουρκία βρει την ευκαιρία να αρπάξει ένα ελληνικό νησί στο Αιγαίο;», αναρωτιέται μεταξύ άλλων ο Economist σε πρόσφατο άρθρο με τις προβλέψεις για το 2023. Από κοντά και η Ντ. Μπακογιάννη, που σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΙ, απάντησε πως «φοβάται την περίοδο της ακυβερνησίας μεταξύ των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων», σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας, πως «θα έρθουμε βράδυ» κ.λπ. Καταλαβαίνουν, ακόμη και οι πιο θερμοί υποστηρικτές της «ελληνοτουρκικής φιλίας» και της «συνεννόησης» πως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και τροφοδοτείται από τη γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια.

Η Τουρκία συνεχίζει, με αμείωτη ένταση να πιέζει σε όλα τα μέτωπα. Αιγαίο, Θράκη, Κύπρος, μεταναστευτικό, Ν.Α. Μεσόγειος, Βαλκάνια, γίνονται πεδία διεκδίκησης και γκριζαρίσματος από την Τουρκία. Την ίδια στιγμή που το μεγάλο ανατολίτικο παζάρι με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, για τη αποδοχή ενός ρόλου περιφερειακού τοποτηρητή για την Άγκυρα, συνεχίζει να δίνει νέα επεισόδια.

Σαν σε φιλοπόλεμη χορωδία η τουρκική ηγεσία επαναλαμβάνει τις απειλές για τα νησιά του Αιγαίου. «Θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» επαναλαμβάνουν μονότονα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ομιλία του Τουρκου ΥΠΕΞ Ντ. Τσαβούσογλου, που ανέφερε χαρακτηριστικά πως, «η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών. Είτε η Ελλάδα θα υποχωρήσει στο ζήτημα αυτό και θα τηρήσει τις Συνθήκες ή εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει». Προετοιμάζουν το έδαφος, την κοινή γνώμη στο εσωτερικό της Τουρκίας, την ίδια στιγμή στέλνουν μηνύματα στη δική μας πλευρά και σε όλη τη διεθνή κοινότητα.

Ο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ δραστήριος κ. Τσαβούσογλου, βρήκε άλλη μια ευκαιρία να επιτεθεί στη χώρα μας, αυτή τη φορά με αφορμή, την επίσκεψη μελών της λεγόμενης «συμβουλευτικής επιτροπής της τουρκικής μειονότητας της Δ. Θράκης», στην Άγκυρα, όπου και δήλωσε πως «η Ελλάδα συνεχίζει επίμονα να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας». Η Τουρκία προσπαθεί να πατήσει πόδι στη Θράκη, εργαλειοποιώντας τη μουσουλμανική μειονότητα, αξιοποιώντας κάποιους πρόθυμους μειονοτικούς, επιδιώκοντας την πλήρη τουρκοποίησή της, και τον αξονισμό αυτής στις επιδιώξεις της Άγκυρας. Τολμά η Τουρκία, των γενοκτονιών και των εθνοκαθάρσεων, από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα, να μιλά για «παραβίαση συνθηκών», φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τη Θράκη, που αποτελεί υπόδειγμα συμβίωσης Χριστιανών και Μουσουλμάνων, παρά τα εγκληματικά λάθη της χώρας μας στο παρελθόν, και παρά τις διαρκείς προβοκάτσιες του τουρκικού προξενείου στην περιοχή.

Η Τουρκία συνεχίζει πιέζει εντατικά σε όλα τα μέτωπα. Αιγαίο, Θράκη, Κύπρος, μεταναστευτικό, Ν.Α. Μεσόγειος, Βαλκάνια, γίνονται πεδία διεκδίκησης και γκριζαρίσματος από την Τουρκία

Την ίδια στιγμή, η τουρκική εξωτερική πολιτική, προβάλει τις περιφερειακές της αξιώσεις, και μέσω χωρών-δορυφόρων και ενεργούμενών της, βάζοντας τρικλοποδιές και εμπόδια στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων μόνο ημερών, οι δηλώσεις εκπροσώπων της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που πραγματοποιεί η χώρα μας νότια της Κρήτης, σε «διαφιλονικούμενη περιοχή» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. Καθώς και οι, με τις πλάτες της Άγκυρας, προκλήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα στα πλαίσια της συνόδου για τα Δ. Βαλκάνια, με τις προκλητικές δηλώσεις σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Ε.Ε., καθώς και με το μπλόκο στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, στα χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας Β. Ηπείρου.

ΚΑΙ ΕΝΩ έτσι έχουν τα πράγματα, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χ. Ακάρ, κάνει λόγο για προκλήσεις της ελληνικής πλευράς, καλώντας τη χώρα σε διάλογο. «Αποδίδουμε σημασία στις συμβουλευτικές συνομιλίες, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στις διαδικασίες τμηματοποίησης του ΝΑΤΟ και κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη συνέχισή τους», δήλωσε σαν άλλος εκβιαστής, που καλεί τον συνομιλητή του όχι σε διάλογο όπως υποκριτικά δηλώνει, αλλά σε ένα παζάρι παράδοσης κυριαρχικών δικαιωμάτων υπό την απειλή πολέμου.

Οι παραπάνω δηλώσεις, του κ. Ακάρ, που σκοπό είχαν εκτός των άλλων, να «ξεσκονίσουν» το κάπως βεβαρημένο «δυτικόφιλο πρόσωπο» της Τουρκίας, έγιναν στα πλαίσια συνάντησης που είχε με τον Φιλανδό ομόλογο του Άντι Καϊκόνεν, στην Άγκυρα. Στη συνάντηση αυτή μεταξύ άλλων συζητήθηκε η «κατά περίπτωση» άρση του εμπάργκο όπλων από τη Φιλανδία προς την Τουρκία. Απόφαση που έρχεται την ίδια περίοδο με την, κατά παραγγελία της Άγκυρας, έναρξη εκδόσεων Κούρδων πολιτικών προσφύγων, καταζητούμενων στην Τουρκία από μια άλλη σκανδιναβική χώρα, τη Σουηδία, σε εφαρμογή των μνημονίων που υπογράφηκαν πριν μερικούς μήνες μεταξύ των χωρών αυτών και της Τουρκίας, με σκοπό να άρει η δεύτερη το βέτο στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία εκβιάζει τη Δύση να αποδεχτεί τους δικούς της όρους συνεργασίας, παζαρεύει όπλα, διπλωματική στήριξη, γεωπολιτικές εκδουλεύσεις, πάντα στην κόψη του ξυραφιού, για να επιβάλει τετελεσμένα, και να κατοχυρώσει τις αναθεωρητικές και επεκτατικές της βλέψεις, ως μια ντε φάκτο περιφερειακή δύναμη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!