Εντύπωση προξενούν οι προτάσεις που υπέβαλλε στο ΝΑΤΟ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα. Όπως ενημερωνόμαστε από την ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου, ο Π. Καμμένος “υπέβαλε πρόταση για την ίδρυση Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου (NATO Force Integration Unit – NFIU) στην Κρήτη, πρόταση που συγκράτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg.”. Ακόμα, ο υπουργός ενημέρωσε για την “πρόθεση μεταφοράς αεροπορικής δραστηριότητας από τη Σούδα στην Κάρπαθο”. Τέλος, η ανακοίνωση μας ενημερώνει ότι “η ενίσχυση της Νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση από τα κράτη-μέλη και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση εργασιών προς αυτήν την κατεύθυνση τους επόμενους μήνες”.

Τα ερωτηματικά είναι πολλά. Σε ποιο σχέδιο εντάσσονται αυτές οι προτάσεις; Έχουν τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων παραγόντων της κυβέρνησης, του υπουργικού συμβουλίου και του πρωθυπουργού; Έχουν κάποια σχέση με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τις προγραμματικές δεσμεύσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ; Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

 

 

Διαβάστε ολόκληρη την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ του υπουργείου:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συμμετέχει στις εργασίες της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις 24 και 25 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Κύριο θέμα της Συνόδου είναι η εξέταση της προόδου εφαρμογής του Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης του ΝΑΤΟ (Readiness Action Plan) που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία και να δώσει κατευθύνσεις ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία το 2016.

Οι Υπουργοί έλαβαν σειρά αποφάσεων για την ενίσχυση και τον μετασχηματισμό της Συμμαχίας, και διαπίστωσαν το πολύ καλό επίπεδο προετοιμασίας της νέας Διακλαδικής Δύναμης Δράσης Εξαιρετικά Υψηλής Ετοιμότητας (Very High Readiness Joint Task Force), που θα συμμετάσχει στην κοινή άσκηση του ΝΑΤΟ TRIDENT JUNCTURE το Φθινόπωρο στην Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν επηρεάζεται μόνον από τις εξελίξεις στα ανατολικά και ότι οι εξελίξεις στο Νότο αποτελούν άμεσες πολύπλοκες απειλές που το ΝΑΤΟ οφείλει να καλύψει με άμεσο τρόπο, εφαρμόζοντας σε πρακτικό επίπεδο το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης στην περιοχή. Υπέβαλε πρόταση για την ίδρυση Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου (NATO Force Integration Unit – NFIU) στην Κρήτη, πρόταση που συγκράτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg. Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης για την πρόθεση μεταφοράς αεροπορικής δραστηριότητας από τη Σούδα στην Κάρπαθο. Η ενίσχυση της Νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση από τα κράτη-μέλη και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση εργασιών προς αυτήν την κατεύθυνση τους επόμενους μήνες.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Michael Fallon στον οποίο απηύθυνε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Επίσης θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας του Καναδά Jason Kenney.

Στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος συσκέφθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!