του Αλμπέρ Καμύ

 

Η Αυλαία είναι ανοιχτή. Ένα πυκνό χαλί από κισσούς καλύπτει το έδαφος της σκηνής και αργότερα τα σώματα των νεκρών. Ένας ξύλινος, κεκλιμένος διάδρομος φωτίζει την απόσταση προς την εξουσία. Ένας καθρέπτης θα απεικονίζει τα πορτρέτα των ηρώων στην αρχή· περισσότεροι καθρέπτες θα εντοπίζουν εμφατικά ό,τι είναι στρεβλό, δίνοντάς του παραμορφωτικές διαστάσεις. Όπως και ο Καλιγούλας γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας και αντανακλά τον παραλογισμό της ύπαρξης.

Ποιος είναι όμως ο Καλιγούλας; Ένας κοινός καταχραστής των εξουσιών που διαθέτει; Ένας σχιζοφρενής που χρησιμοποιεί με εγκληματικό τρόπο την εξουσία; Ή ένα σοφό άτομο υψηλής ευαισθησίας; Αυτό που τον κάνει ιδιαίτερο είναι ότι λέει αλήθειες, αλλά όσοι βρίσκονται γύρω του δεν θέλουν να τις ακούσουν. Διότι ενοχλεί τη δική τους ψευδαίσθηση ασφάλειας και τα μικροπρεπή συμφέροντά τους, ενώ το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα σώσουν τη θέση τους. Ο Καλιγούλας είναι ένας άρχοντας, που επιχειρεί το ακατόρθωτο. Έρχεται σε ανοιχτή και μετωπική αντιπαράθεση με τους αυλικούς. Γι’ αυτό και πολύ γρήγορα έρχεται η συντριβή του.

Η Αλίκη Δανέζη Knutsen, σκηνοθετεί έναν θίασο 13 ηθοποιών που αποτελείται μόνον από άνδρες, με εξαίρεση τη Θεοδώρα Τζήμου, αποτυπώνοντας επί σκηνής τη δραματική πορεία του Καλιγούλα προς τον θάνατο. Το έργο του Αλμπέρ Καμύ, δημοσιεύθηκε το 1944, είναι έργο πολιτικό, που από τον πυρήνα του αναδύονται υπαρξιακά ζητήματα.

«Η ελευθερία κερδίζεται πάντα εις βάρος κάποιου άλλου. Ενοχλητικό, αλλά έτσι είναι».

 

INFO

Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Afolayan, Δημήτρης Κίτσος/Κώστας Νικούλι, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χάρης Εμμανουήλ, Γιώργος Νάκος, Δημήτρης Λιόλιος, Στράτος Σωπύλης, Κώστας Λάσκος, Αναστασία Γεωργοπούλου.

Πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής ο Blaine Reininger των Tuxedomoon

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, τηλ. 210 4143310

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19:00, Πέμπτη και Παρασκευή: 20:30, Σάββατο: 18:00 &21:00

Τιμές εισιτηρίων: από 7€ – 23 €

Διάρκεια παράστασης 120’

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!