Με εγκύκλιό του στις 12 Ιουλίου το Υπουργείο Παιδείας κατήργησε την εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας, απαλλάσσοντας με μιας τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων από τους περιορισμούς στις απολύσεις εκπαιδευτικών, μειώνοντας τα ποσά των αποζημιώσεων απόλυσης και εξισώνοντας τους εκπαιδευτικούς με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Έτσι οι σχολάρχες μπορούν ελεύθερα να… αλλάξουν το εκπαιδευτικό τους προσωπικό και να προσλάβουν «φθηνούς υπαλλήλους» κερδίζοντας δεκάδες εκατομμύρια.
Όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιάννης Αμανατίδης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή, η εποπτεία του κράτους στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι συνταγματική επιταγή και βάσει αυτής είχε ψηφιστεί και ο σχετικός νόμος 682 το 1977. Η συνταγματική αυτή επιταγή στηρίζεται στην αρχή ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δεν αποτελούν αμιγείς επιχειρήσεις και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε ειδικό εργασιακό καθεστώς, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια του εκπαιδευτικού έργου. Γι’ αυτό και ο έλεγχος της εργασίας τους, άρα και των απολύσεων, ανατίθεται στα υπηρεσιακά συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας.
Με την παραπάνω υπηρεσιακή εγκύκλιο τίθεται τέλος σε αυτό το καθεστώς. Και ανοίγει ο δρόμος για να… μεγαλουργήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της εκπαίδευσης, στα οποία παραδίδεται πλέον και η τεχνική εκπαίδευση, αφού το κράτος αποσύρεται καταργώντας τα περισσότερα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!