από τον Δημήτρη Ουλή

([email protected])

 

Δεν θα πρωτοτυπήσω αν ισχυριστώ ότι τα Χριστούγεννα είναι η πιο χαζοχαρούμενη γιορτή του έτους – ίσως γιατί είναι και η πιο εκκοσμικευμένη. Οφείλω, ωστόσο, να παραδεχθώ ότι υπάρχει κάποια ανομολόγητη συνάφεια ανάμεσα στα Χριστούγεννα και στους τρεις μάγους εξ Ανατολών, αφενός λόγω των δώρων (που κάθε χρονιά γίνεται ολοένα και πιο πολύτιμα), αφετέρου λόγω μιας αστρολογικής κατανόησης του χρόνου, η οποία μοιάζει πλέον ολοκληρωτικά κυρίαρχη. Το 2015 ήταν μια χρονιά σαν κακό σπυρί στα οπίσθια – λίγο έλειψε να πάρουμε τα ψυχοφάρμακα με τις χούφτες. Δεν πειράζει όμως. Διότι ήγγικεν η ώρα που το 2015 παραχωρεί τη θέση του στο 2016. Πρόκειται για δίσεκτο έτος, βέβαια, πλην όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε. Αυτήν τη φορά, ο Δίας θα είναι πολύ λιγότερο ανάδρομος. Μου το διαβεβαίωσε προσωπικώς, η Άση Μπήλιου. Θα σπάσει η γκίνια, θα γυρίσει ο τροχός. Και όπως συνήθιζε να λέει ο μακαρίτης ο πεθερός μου, «κάτι θα γίνει». Υγεία να υπάρχει, αδελφοί. Πάνω απ’ όλα, η υγεία.

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι τα χρήματα δεν έφεραν σε κανέναν την ευτυχία. Μην πάτε μακριά. Ο Ωνάσης. Ήταν ευτυχισμένος; Όχι βέβαια! Τόσα αμύθητα πλούτη, και δεν μπόρεσαν να φέρουν πίσω τον αδικοχαμένο γιο του. Άσε που άμα έχεις τόσα λεφτά, βάζεις μπελάδες με το καντάρι στο κεφάλι σου. Διότι εγκλωβίζεσαι σε σχέσεις συμφεροντολογικές και τυπικές –θέλοντας και μη, αρχίζεις να πιστεύεις ότι ολόκληρος ο κόσμος σε βλέπει σαν πορτοφόλι. Ε λοιπόν, να μου λείπει το βύσσινο. Μπορεί να είμαι φτωχός, είμαι όμως τίμιος. Και η τιμιότητα είναι αγαθό περισσότερο ανεκτίμητο από οποιονδήποτε άλλο θησαυρό.

Συνεπώς, για όλους τους παραπάνω λόγους, σας παρακαλώ αδελφοί, τούτες τις άγιες μέρες να αγαπάτε αλλήλους. Όσο μπορείτε, να αγαπάτε αλλήλους. Υγεία να υπάρχει. Και κάτι θα γίνει. Να βλέπετε πάντοτε το ποτήρι μισογεμάτο. Να είσαστε ξέχειλοι από θετική ενέργεια. Και να θυμάστε ότι η ευτυχία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το τι έχουμε και τι δεν έχουμε. Πάνω απ’ όλα, η ευτυχία είναι επιλογή. Φτάνει να αφήσετε το Χριστό να γεννηθεί μέσα στις καρδιές σας – θέλω να πω, να κάνετε το σπίτι σας φτωχική φάτνη, ικανή να δεχθεί το Χριστό. Κρατήστε, λοιπόν, πάντοτε στο νου σας τις προφητείες των αγίων πατέρων ημών, ότι έρχονται δύσκολοι καιροί, αλλά στο τέλος το καλό θα θριαμβεύσει. Και επιστρέψτε το ταχύτερο δυνατό στο μαντρί.

Χαζοχαρούμενη γιορτή. Κι εγώ πρόσφυγας, καίτοι χωρίς θάλασσα για να διασχίσω και να πνιγώ. Να γυρίσω στο μαντρί, είναι πλέον αδύνατον. Οπότε, το πιθανότερο είναι να αλλάξω θρησκεία. Να γίνω βουδιστής. Και να αυτοπυρποληθώ, σαν εκείνον τον αείμνηστο μοναχό.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!