8 Ιανουαρίου 1991: Ο Jeremy Wade Delle, 16χρονος μαθητής τότε, από το Dallas, μπαίνει αργοπορημένος στο μάθημα των Αγγλικών και η καθηγήτρια τον στέλνει στον διευθυντή. Ο Jeremy επιστρέφει και βάζοντας στο στόμα του ένα περίστροφο, αυτοκτονεί μέσα στην τάξη. Η είδηση περνάει στα ψιλά.

Σύμφωνα με τον Eddie Vedder των Pearl Jam, το μικρό αυτό άρθρο δεν αντηχούσε τη φωνή του καταπιεσμένου, εκφοβισμένου και –μάλλον– καταθλιπτικού Jeremy, ο οποίος γράφει στίχους, πάνω στην ήδη σκαρωμένη μελωδία από τον μπασίστα Jeff Amment και τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί το τραγούδι με το όνομα του 16χρονου μαθητή.

Για τον Vedder η αυτοκτονία του Jeremy ήταν μια προσπάθεια να ακουστεί και να εκδικηθεί, αλλά ταυτόχρονα του επανέφερε το περιστατικό όπου ένας αντίστοιχος Jeremy, ένας συμμαθητής του, ο Brian, εισέβαλε στην τάξη του και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Η ηχογράφηση του τραγουδιού διήρκεσε ένα μήνα περίπου και το αποτέλεσμα ήταν ένα πραγματικά σπουδαίο τραγούδι, άφησε έντονα το στίγμα του και για τη μουσική και την ενορχήστρωσή του. Οι σχεδόν άγνωστοι τότε Pearl Jam, πυλώνας αργότερα της μουσικής σκηνής του Seattle, σπάνε τα στεγανά της grunge και του alternative rock παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο τραγούδι, μελωδικά και ρυθμικά. Τα επιθετικά φωνητικά του Vedder, με έντονες διαστηματικές μεταπτώσεις (ανεβάσματα ολόκληρης οκτάβας, διαστημάτων 3ης-4ης-7ης, χρωματικές αναλύσεις) αναδεικνύουν τις φωνητικές του ικανότητες. Οι τρεις κιθάρες (δυο ηλεκτρικές – μία ακουστική) αλληλοσυμπληρώνονται με συγκεχυμένο τρόπο με κρυμμένα διαστήματα 9ης και μεταβαίνουν από Amin σε Amaj πατώντας (όπως και τα φωνητικά) πάνω σε A Mixolydian (A-B-C#-D-E-F#-G) και στο Mode V της Dmaj. Το 12χορδο hamer μπάσο του συνθέτη ανοίγει το τραγούδι με μια ιδιαίτερη εισαγωγή και τα groove τύμπανα του Dave Krusen με τον επιπλέον χτύπο στο τέλος του μέτρου, που έχει απευθείας σύνδεση με το Voodoo Child του Hendrix, συνθέτουν κάτι που έχει εν τέλει περισσότερες αναφορές στην jazz λογική της σύνθεσης παρά στο grunge των αρχών του ‘90, ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως το τσέλο έχει πάρει τη θέση των διαδεδομένων τότε strings.

1 Αυγούστου 1992: Κυκλοφορεί το «κομμένο» βίντεο του Jeremy, λόγω της αυστηρής πολιτικής του MTV, το οποίο όμως κερδίζει 4 βραβεία, μεταξύ των οποίων και αυτό του καλύτερου βίντεο της χρονιάς.

5 Ιουνίου 2020: Στα πλαίσια της παγκόσμιας μέρας ενάντια στην ένοπλη βία και δηλώνοντας την άμεση σχέση τους με τον ξεσηκωμό στις ΗΠΑ, οι Pearl Jam δίνουν στη δημοσιότητα το πλήρες βίντεο κλιπ που δένει περισσότερο με τους στίχους και την ατμόσφαιρα του τραγουδιού. Αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα της οπλοκατοχής, της βίας αλλά και τα ζητήματα της ψυχικής υγείας των νέων και του εκφοβισμού. Ταυτόχρονα κατακρίνει τη στάση του αμερικάνικου σχολείου απέναντι στου μαθητές. Χαρακτηριστικές είναι οι σκηνές που ο Jeremy δίνει το «μήλο» της αμαρτίας στην καθηγήτρια αλλά και το σύνολο της τάξης να χαιρετά ναζιστικά με φόντο της αστερόεσσα. Φυσικά, η πιο δυνατή σκηνή ήταν αυτή με τον Jeremy να βάσει στο στόμα το περίστροφο. «Τελικά το λιοντάρι απελευθερώθηκε» και «μίλησε στην τάξη»…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!