Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η διαδικασία πανελλαδικής συζήτησης της ΚΟΕ, με τη συμμετοχή των μελών και φίλων της οργάνωσης. Η πραγματοποίηση αυτής της διαδικασίας εδράζεται στην ανάγκη ουσιαστικής συζήτησης γύρω από τα κομβικά ζητήματα της περιόδου, με τρόπο όσο πιο ζωντανό και πλούσιο σε περιεχόμενο, αλλά και συμμετοχικό στη μορφή, επιτρέπουν οι ιδιαίτερες, δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες ζούμε όλοι μας. Έτσι, η αναγκαστική προσφυγή σε διαδικτυακές συναντήσεις οδήγησε στην υιοθέτηση μιας μορφής διαφορετικής από τη συνηθισμένη, που ακολουθούνταν σε προηγούμενες δια ζώσης πανελλαδικές συναντήσεις της ΚΟΕ. Συγκεκριμένα, αυτά που έχουν εντοπιστεί ως κομβικά ζητήματα χωρίστηκαν σε 4 ενότητες:

1) Εκτίμηση των αλλαγών στον κόσμο το 2020
2) Ανιχνεύοντας τον ορίζοντα της μετάβασης σήμερα
3) 200 χρόνια νέου ελληνικού κράτους
4) Το πολιτικό κίνημα και η συμβολή της ΚΟΕ

Η καθεμιά από τις οποίες συζητιέται ξεχωριστά, ως εξής: α) Δίνεται ένας γραπτός σκελετός για κάθε ενότητα. β) Σε καθορισμένη ημερομηνία, ανά δύο εβδομάδες, παρουσιάζεται η αντίστοιχη εισήγηση σε διαδικτυακή πανελλαδική συνάντηση. γ) Ακολουθεί συζήτηση. δ) Διαμορφώνεται ένα κείμενο για κάθε ενότητα με βάση τη συζήτηση και τα συμπεράσματά της.

Αυτό είναι το πρώτο μέρος της διαδικασίας, που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, 7/2, με την ενότητα 1 και θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Θα ακολουθήσει η συνθετική συνόψιση της όλης συζήτησης σε μια ευρεία πανελλαδική συνάντηση, η οποία θα διαμορφώσει ένα ενιαίο ντοκουμέντο. Στόχος είναι να βαθύνει ο αναγκαίος στοχασμός ώστε να ξεπεραστούν μια σειρά καθυστερήσεις και αδυναμίες, και να επιτευχθεί έτσι η ουσιαστική συμβολή στη συγκρότηση και τον προσανατολισμό ενός πολιτικού κινήματος που θα υπερβεί τα αδιέξοδα τα οποία αναπαράγει το σημερινό πολιτικό σύστημα.

Ο τρόπος που έχει επιλεγεί επιδιώκει να χρωματιστεί η όλη διαδικασία από ουσιαστική συζήτηση, αποφεύγοντας τον περισπασμό από το μερικό και το «τρέχον» της στενής συγκυρίας. Ήδη, η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση χαρακτηρίστηκε από μεγάλη συμμετοχή, ζωντάνια και υψηλό επίπεδο προβληματισμού, εμπλουτίζοντας τη σχετική εισήγηση. Οι φίλοι και οι φίλες που επιθυμούν να πάρουν μέρος, να μοιραστούν δηλαδή με την ΚΟΕ αυτά τα βήματα προσανατολισμού, πολιτικοποίησης και συσπείρωσης, μπορούν να επικοινωνήσουν με την οργανωτική επιτροπή (email: [email protected], τηλ: 6972835792).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!