Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, στο παλιό Χημείο, η εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο Φιλιππίνων, με την υποστήριξη του Δρόμου και του Resistance Festival, προς τιμήν του Χοσέ Μαρία Σισόν – ιδρυτή και πρώτου προέδρου του Κ.Κ. Φιλιππίνων, αγωνιστή ενάντια στη δικτατορία του Μάρκος και στα φιλοαμερικάνικα καθεστώτα που τον διαδέχθηκαν, θεωρητικού της απελευθέρωσης που η εμβέλεια και το κύρος του ξεπερνούσαν κατά πολύ τα όρια της πατρίδας του (βλ. και το σχετικό αφιέρωμα στο φύλλο 618, μετά τον θάνατό του).

Στην εκδήλωση μίλησαν εκπρόσωποι του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου, της Πατριωτικής Νεολαίας (την οποία ίδρυσε ο Σισόν το 1964) και των Χριστιανών για την Κοινωνική Απελευθέρωση, που συμμετέχουν τόσο στο νόμιμο δημοκρατικό κίνημα όσο και στο αντάρτικο του Νέου Λαϊκού Στρατού. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της ΚΟΕ και του Λαϊκού Μετώπου Τουρκίας. Όμως με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες και δύο σύντομα βίντεο με και για τον Σισόν, καθώς και την ανάγνωση ποιημάτων του Σισόν και άλλα δρώμενα της εκδήλωσης.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου για τον Φιλιππινέζο επαναστάτη Χοσέ Μαρία Σισόν. Στην οθόνη φαίνεται η σύζυγός του Τζούλι ντε Λίμα, που την παρακολούθησε ολόκληρη σε ζωντανή μετάδοση, και στο τέλος απηύθυνε συγκινητικό χαιρετισμό.

Στο πρώτο βίντεο μιλούσε ο ίδιος ο Σισόν, εξηγώντας γιατί τείνει να είναι αισιόδοξος: «Το κομμουνιστικό πνεύμα είναι να δίνεις ό,τι μπορείς και ό,τι είναι απαραίτητο σε κάθε στροφή της επανάστασης. Πρέπει λοιπόν να είσαι αισιόδοξος ότι θα επικρατήσεις. Ή κι ότι, αν εσύ ο ίδιος δεν ζήσεις αρκετά για να δεις τη μεγαλύτερη από τις νίκες, οι επόμενοι θα πραγματοποιήσουν την επανάσταση, και θα νικήσουν. Αυτό είναι ήδη αρκετά καλό. Άλλωστε ένας κομμουνιστής δεν περιμένει κάποια υλική ανταμοιβή. Κάνει όμως έναν βάσιμο υπολογισμό, έχει μια ισχυρή πίστη, και πεποίθηση βασισμένη στις ανάγκες και τα αιτήματα του ίδιου του λαού, ότι η επανάσταση θα θριαμβεύσει στο τέλος. Και αυτό του δίνει επίσης την ιδιοσυγκρασία να υπομείνει οποιαδήποτε δυσκολία. Μην περιμένεις μια εύκολη νίκη!».

Στο δεύτερο βίντεο μιλούσε για τον Σισόν ένας από τους παλιότερους συντρόφους και στενούς συνεργάτες του, ο Φιντέλ Αγκαόιλι, επίσης παλαίμαχο στέλεχος του Κ.Κ. Φιλιππίνων: «Αυτό που ήταν πολύ σαφές για μένα από την εποχή που πρωτογνώρισα τον Τζόμα ήταν ότι κατάφερε να ερμηνεύσει ορθά για ποιο λόγο οι Φιλιππίνες ήταν βυθισμένες στη φτώχεια, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν τόσο μεγάλο φυσικό πλούτο. Μέχρι σήμερα, κανείς άλλος πέρα από τον Τζόμα δεν έχει πραγματικά καταλήξει σε μια εναλλακτική λύση για το πώς να επιφέρει πρόοδο και ευημερία στις Φιλιππίνες. Η εθνική δημοκρατική επανάσταση συνιστά μια ολοκληρωμένη απάντηση στο ημιφεουδαρχικό-αποικιοκρατικό status quo, και δείχνει τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθηθεί. Και ήταν ο Τζόμα αυτός που την συνέλαβε»…

* Στο επόμενο φύλλο θα υπάρξουν κι άλλες αναφορές από την εκδήλωση, που δεν μπορούν να περιληφθούν εδώ λόγω περιορισμένου χώρου. Θα δημοσιευθούν επίσης δύο από τα ποιήματα του Σισόν που απαγγέλθηκαν στην εκδήλωση και παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!