Πήγε και η γνωστή ακτιβίστρια Άντζελα Ντέιβις, ιστορικό πρόσωπο από τη δεκαετία του 1960 για τους αγώνες της στις ΗΠΑ κατά του ρατσισμού και των πολέμων, για να παραλάβει το βραβείο που είχε αποφασίσει το Ινστιτούτο Πολιτικών Δικαιωμάτων του Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα να της απονείμει το βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που υπερασπίζεται στην πολύχρονη δράση της, αλλά… έφαγε πόρτα! Την τελευταία στιγμή, η διοίκηση του Ινστιτούτου υποχώρησε στις μεγάλες πιέσεις που της ασκήθηκαν από εβραϊκές οργανώσεις οι οποίες κατηγόρησαν την Ντέιβις για αντισημιτισμό επειδή υποστηρίζει το κίνημα BDS για το μποϊκοτάζ σε βάρος του Ισραήλ με ειρηνικά μέσα όσο συνεχίζεται η πολιτική του απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και μέσα στο Ισραήλ. Αμέσως, η Εβραϊκή Ομοσπονδία του Μπέρμιγχαμ ευχαρίστησε δημόσια το Ινστιτούτο «για τη θαρραλέα επανεξέτασή του». Βέβαια, το Ινστιτούτο της πόλης στην οποία γεννήθηκε η Ντέιβις, απέφυγε να γνωστοποιήσει τους λόγους της ακύρωσης της ειλημμένης απόφασής του, αλλά η Άντζελα Ντέιβις με μακροσκελή ανακοίνωσή της έκανε γνωστούς τους λόγους αυτής της ατιμωτικής για το Ινστιτούτο ενέργειας.

«Η απόφαση είναι ιδιαίτερα ατυχής, δεδομένου ότι η ελευθερία μου εξασφαλίστηκε –και μάλιστα η ζωή μου σώθηκε– από ένα τεράστιο διεθνές κίνημα. Έχω αφιερώσει μεγάλο μέρος του δικού μου ακτιβισμού στη διεθνή αλληλεγγύη και συγκεκριμένα στη σύνδεση των αγώνων σε διάφορα μέρη του κόσμου με τις εκστρατείες λαϊκής βάσης των ΗΠΑ ενάντια στην αστυνομική βία, το φυλακο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και τον ρατσισμό ευρύτερα.

Η κατάργηση αυτής της πρόσκλησης και η ακύρωση της εκδήλωσης στην οποία επρόκειτο να μιλήσω δεν ήταν κατά κύριο λόγο επίθεση εναντίον μου, αλλά μάλλον απέναντι στο ίδιο το πνεύμα του αδιαίρετου της δικαιοσύνης.

Υποστηρίζω τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους ακριβώς όπως υποστηρίζω τους σημερινούς πολιτικούς κρατουμένους στη Χώρα των Βάσκων, στην Καταλονία, στην Ινδία και σε άλλα μέρη του κόσμου. Έχω πράγματι εκφράσει την αντίθεσή μου στις πολιτικές και πρακτικές του κράτους του Ισραήλ, καθώς εκφράζω την ίδια αντίθεση στην υποστήριξη των ΗΠΑ για την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης και άλλες πολιτικές των ΗΠΑ που εισάγουν διακρίσεις.»

(με στοιχεία από την Άντζελα Ιωαννίδου, Πόλη Κ)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!